Ursula fon der Lejen poručila da vrata EU ostaju otvorena za zapadni Balkan

Svijet

Imenovana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen je, predstavljajući program nove Evropske komisije, poručila da vrata EU za zapadni Balkan ostaju otvorena.

 

“Moramo pokazati našim prijateljima na zapadnom Balkanu da dijelimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i dijelićemo istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena”, poručila je Fon der Lejenova.

 

Ursula fon der Lejen kaže da je zadovoljna što u svom timu ima iskusne diplomate kao što su Žozep Borel i Oliver Varhelji, koji će promovisati i štiti EU interese i podržati partnere EU.

 

“Jačaćemo naše partnere kroz saradnju, jer jaki partneri čine jaku EU”, kaže Fon der Lejenova.

 

Pored zapadnog Balkna, koji je bio prva tačka u predstavljanju programa nove Evropske komisije, Fon der Lejenova je fokus stavila na zaštitu klime, ulogu EU u spoljnopolitičkim dešavanjima, trgovinu i ekonomiju EU, digitalizaciju i inovacije.

 

Ona je naglasila da će EU dobiti geopolitičku komisiju koja joj je “hitno potrebna”.

 

“Zemlje istoka, zapada, juga i sa sjevera trebaju pravog parntera u EU”, ocijenila je ona.

 

Fon der Lajenova je poručila da EU nije samo politika, zakoni i tržište, već da su joj na prvom mjestu ljudi i njihove aspiracije o slobodi, vrijednostima i boljoj budućnosti.

 

“Tokom narednih pet godina radićemo na transformaciji svakog dijela našeg društva i ekonomije”, navela je buduća predsjednica EU.

 

Ursula fon der Lejen je poslanicima Evropskog parlamenta poručila da su zajedno sastavili odličan EU tim i da od Parlamenta traži podršku za “novi početak Evrope”.

 

“Mi smo spremni, još važnije Evropa je spremna. Hajde da počnemo da radimo”, zaključila je Fon der Lejenova.

 

Evropski parlamentraci će nakon izlaganja Ursule fon der Lejen i debate glasti za davanje mandata cijeloj Evropskoj komisiji, uključujući i predsjednicu Ursulu fon der Lejen, šefa diplomatije EU Žosepa Borela i 25 nominovanih komesara.

 

Ukoliko dobije očekivano “zeleno svjetlo” Evropskog parlamenta, Evropska komisija počeće s radom 1. decembra.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *