Šojgu: Rusija razvila sistem za predviđanje rata

Svijet

Ministarstvo odbrane Rusije razvilo je sistem za prognoziranje, koji zahvaljujući bazi podataka može da predvidi vrijeme i mjesto početka oružanih sukoba u raznim dijelovima svijeta, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

 

“Ako u bazu unesemo sve podatke o akcijama grupe u Jugoslaviji (kada se to dogodilo, broj brodova, nosača, raketa, u koje doba dana se dogodilo, kako se odvijalo), onda je ona kao ’budilnik‘ — zazvoni i obavijesti: ’Znate, veoma je slična situacija u tom i tom dijelu svijeta, jer se radi o istom broju brodova, nosača aviona, avijacije, nosača krstarećih raketa, visokopreciznog oružja. Stoga postoji velika vjerovatnoća da će se u tom dijelu sijveta dogoditi isto što je bilo i u Jugoslaviji‘“, istakao je Šojgu, prenosi Sputnjik.

 

Prema njegovim riječima, ne radi se samo o prognozi, nego o modelu koji predviđa izradu mehanizma za reagovanje u takvim situacijama.

 

“Izrađuje se model, koji ne samo da određuje takve ’vruće‘ tačke u svijetu, nego i razvija mehanizme reagovanja, uzimajući u obzir greške koje su ranije napravljene, kako ih sada ne bismo ponovili“, objasnio je ministar.

 

On je takođe dodao da Ministarstvo odbrane Rusije ima tehničke mogućnosti, koje će dozvoliti da se skupljaju i sistematizuju neophodne informacije i podaci.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *