Zeleni traže uvođenje “klimatskih” pasoša

Svijet

Stranka Zelenih Njemačke podnijela je zahtjev za uvođenje takozvanih “klimatskih” pasoša, koji bi omogućili da se osobe koje bježe od posljedica klimatskih promjena nasele u bilo kod dijelu svijeta.

 

Zeleni upozoravaju da zbog klimatskih promjena čitave državne teritorije mogu nestati, a kao primjer navode ostrva-države u Pacifiku.

 

Rješenje je, prema Zelenima, uvođenje “klimatskih pasoša”, prenosi njemački dnevnik “Bild” i navodi da je plan da čitave grupe stanovništva dobiju mogućnost da mogu da se presele, i to iz čitavog svijeta u bilo koji dio svijeta.

 

“Neophodno je pomoći osobama čija je egzistencija ugrožena usljed klimatskih promjena i garantovati im pravo na zaštitu”, navodi se u zahtjevu i dodaje da to važi posebno za države sa istorijskim ili aktuelno visokim stepenom emisije štetnih gasova.

 

Potpredsjednica njemačkog Bundestaga Klaudia Rot kazala je da bi jedna opcija bila da se tim ljudima da državljansvo.

 

Naučni savjet njemačke vlade procjenjuje, dodajući da ne postoje odgovore prognoze, da bi do 2050. godine oko 25 miliona do jedne milijardi ljudi moglo biti prinuđeno da napusti svoju zemlju zbog posljedica klimatskih promjena.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *