Poljska bi mogla napustiti EU

Svijet

Poljska bi mogla da napusti EU zbog planova nacionalista na vlasti da dozvole otpuštanje sudija ukoliko dovedu u pitanje zakonitost reformi pravosuđa koje poljska Vlada planira da sprovede, saopšteno je iz Vrhovnog suda u Varšavi.

 

U saopštenju se navodi da bi planovi mogli da budu suprotni evropskom pravu i da bi mogli da pogoršaju tenzije između Brisela i poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS).

 

– Kontradikcije između poljskog i evropskog zakona će najvjerovatnije izazvati intervenciju institucija EU u vezi sa kršenjem sporazuma Unije i na duže staze će dovesti do potrebe da Poljska napusti Evropsku uniju – dodaje se u saopštenju.

 

EU optužuje PiS za politizaciju pravosuđa još otkad je ova stranka došla na vlast u Poljskoj 2015. godine, a PiS tvrdi da je reforma pravosuđa neophodna radi efikasnijeg pravosudnog sistema.

 

Portparol Evropske komisije Kristijan Vigand saopštio je da Komisija ima prilično jasan stav u vezi sa zaštitom pravosuđa od političkog miješanja.

 

On je za Rojters rekao da Evropska komisija nastavlja da pažljivo prati situaciju i da je spremna i dostupna za razgovor sa poljskim vlastima u vezi sa pronalaženjem načina za rješavanje pomenutog pitanja.

 

Iz EU je juče saopšteno da će Brisel da ispita da li novi nacrt zakona podriva nezavisnost pravosuđa.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *