Kina: “Svemirske snage” SAD su direktna prijetnja miru

Svijet

Kina je ocijenila da su novoformirane vojne “Svemirske snage” Sjedinjenih Američkih Država “direktna prijetnja miru i bezbjednosti u svemiru”, izjavio je portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Geng Suang.

 

“Te američke aktivnosti ozbiljno su kršenje međunarodnog konsenzusa o miroljubivom korišćenju svemira, podrivaju globalnu stratešku ravnotežu i stabilnost i predstavljaju direktnu prijetnju za mir i bezbjednost u svemiru”, rekao je Geng novinarima.

 

Kineski svemirski program brzo se razvija od kada je poslala prvu misiju sa posadom u svemir 2003. godine.

 

U izvještaju u februaru Pentagon je napisao da su Kina i Rusija počele snažno da razvijaju tehnologije koje bi mogle da im omoguće da poremete ili unište američke i savezničke satelite u slučaju krize ili sukoba.

 

Kina je 2007. sprovela nenajavljen raketni udar na jedan od svojih neispravnih satelita, čime je nastala ogromna količina svemirskog otpada.

 

Geng je odbacio takvu zabrinutost i rekao da se radi o neosnovanim kontraoptužbama kojima se samo daje opravdanje Americi za njene akcije. Rekao je da se Kina stalno protivi “naoružavanju svemira” i smatra da treba da usaglasi međunarodne sporazume o tome.

 

“Nadamo se da će međunarodna zajednica, posebno velike sile, usvojiti oprezan i odgovoran stav da spriječe da svemir postane novo bojno polje i da će raditi zajedno da održe trajni mir u svemiru”, rekao je on.

 

Američka vojska vidi formiranje “Svemirskih snaga” kao odgovor na potrebu da se efikasnije organizuje odbrana interesa SAD u svemiru, posebno satelita za navigaciju i komunikaciju. “Svemirske snage” nisu planirane za slanje borbenih trupa u svemir, niti se to namjerava.

 

SAD su za finansiranje tih novih snaga u prvoj godini namijenile 40 miliona dolara.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *