Tramp, Merkel i Tunberg dolaze na forum u Davos

Svijet

Na Svjetskom ekonomskom formu u Davosu sljedeće sedmice će se okupiti neki od najuticajnijih svjetskih lidera, poput predsjednika SAD Donalda Trampa i njemačkog kancelara Angele Merkel, ali će biti prisutna i mlada aktivistkinja Greta Tunberg.

 

Jubilarni pedeseti forum u poznatom švajcarskom odmaralištu traje od 21. do 24. januara.

 

Tunbergova i grupa mladih klimatskih aktivista su u otvorenom pismu uoči početka sastanka zatražili da se momentalno obustave subvencije i ulaganja u vezi sa fosilnim gorivima.

 

Osnivač Foruma, 81-godišnji Klaus Švab, pozvao je Tunbergovu drugu godinu uzastopno, a u obraćanju novinarima rekao je da se svijet suočava sa “vanrednim stanjem” kada je riječ o klimatskim promjenama.

 

Samit će biti fokusiran i na druga važna pitanja, navode organizatori, poput globalnog ekonomskog rasta, trgovinskih ratova i geopolitičkih tenzija u žarištima na istoku Azije i Bliskom istoku, prenijela je agencija DPA.

 

Švab je saopštio da će biti promovisana ideja o odgovornijem odnosu kompanija prema društvu i okolini, kao i globalna inicijativa da milijarda ljudi u narednoj deceniji prođe obuku koja će im olakšati da se snađu u vremenu digitalizacije radnih mjesta.

 

Najavljena je i promocija plana o sađenju bilion stabala do 2030. godine.

 

Na sastanak će doći državnici iz Jordana, Palestinske uprave, Iraka, Avganistana i Pakistana, ali je dolazak otkazao iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Zarif.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *