London se priprema za proslavu Brexita

Svijet

Vlada u Londonu najavila je planove za posebne događaje u noći 31. januara, kada zemlja zvanično napusti Evropsku uniju, ali priznaje da će zbog toga posljedice imati neki poslovni sektori u u Velikoj Britaniji.

 

Ministar finansija Sadžid Džavid je rekao da britanski zakoni neće biti usklađivani sa EU u budućnosti i da bi te promjene mogle štetiti nekim kompanijama, jer je EU najveći britanski trgovinski partner.

 

“Neće biti daljeg usklađivanja, nećemo biti oni koji samo prihvataju propise, nećemo biti dio jedinstvenog tržišta i u carinskoj uniji – i to ćemo uraditi do kraja godine”, rekao je Džavid za “Financial Times” govoreći očekivanjima da se zaključe trgovinski sporazumi sa EU.

 

Britanija će zvanično napustiti EU blok u noći 31. januara, iako će se pridržavati pravila EU tokom prelaznog perioda od 11 meseci, prenosi AP.

 

Vlada u Londonu planira da obilježi izlazak iz Unije nizom događaja a a premijer Boris Džonson će te večeri održati govor poslije sednice kabineta na sjeveru Engleske i iznijeti plan o ekonomskoj pomoći regionu.

 

Britanija je na referendumu 2016. postala prva nacija koja je glasala za napuštanje EU, ali proces imao zastoj koji je završen decembarskim izborima.

 

Predlog zakona o Brexitu je usvojen ubrzo nakon sazivanja novog parlamenta, a prelazni rok će trajati do kraja 2020. godine tokom koje će pregovarači raditi na trgovinskom aranžmanu između Britanije i ostalih zemalja EU.

 

Džonson, koji takođe traži trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama, isključio je produženja roka za razgovore sa EU.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *