Evropski parlament za bolju zaštitu kućnih ljubimaca

Svijet

Poslanici Evropskog paramenta pozvali su na uvođenje oštrijih zakona kako bi se stalo na put nelegalnoj trgovini kućnim ljubimcima širom EU i da bi se bolje zaštitile životinje.

 

“Građane treba ohrabriti da usvajaju, a ne da kupuju kućne ljubimace”, poručuju u Evropskom parlamentu.

 

U Evropskom parlamentu navode da su psi i mačke najpopularniji kućni ljubimci u EU i da ih mnogi Evropljani smatraju “dijelom porodice”.

 

“Najveći broj građana EU brine o dobrobiti svojih krznenih prijatelja. Čak 74 procenta vjeruje da bi kućni ljubimci trebalo da budu bolje zaštićeni”, navode u Evropskom parlamentu.

 

Parlamentarci ocjenjuju da ilegalna trgovina kućnim ljubimacima vodi lošijim uslovima za uzgajanje, preranom odvajanju štenaca i mačića od roditelja i njihovom izlaganju stresnim uslovima.

 

Navodi se i da ilegalna trgovina predstavlja rizik za javno zdravlje, jer se nelegalno uzgajani kućni ljubimci često ne vakcinišu što može dovesti do širenja bjesnila, parazita i infektivnih bolesti kako na ljude tako i na druge životinje.

 

U EP upozoravaju da kupci u zemljama Evorpske unije često nabavljaju kućne ljubimce preko interneta i da su neobaviješteni o rizicima koje to sa sobom nosi.

 

“Evropska komisija se poziva da izađe sa prijedlogom obavezujućeg sistema identifikacije i registracije pasa i mačaka, veće kontrole i oštrijih sankcija za one koji obezbeđuju lažne pasoše za kućne ljubimce”, navode u EP.

 

Pozivaju i na zajedničku definiciju uzgajivačnica štenaca i mačića kako bi se izjednačili standardi brige o životinjama, a time i njihove prodajne cijene.

 

Pored zajedničkih EU pravila za uzgajanje kućnih ljubimaca, Evropski parlament je zatražio i uspostavljanje nacionalnih registara ovlaštenih uzgajivača i prodavaca.

 

Rezolucija EP o dobrobiti kućnih ljubimaca biće usvojena na plenarnom zasjedanju u februaru.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *