Njemačka usvojila Akcioni plan o migracijama

Svijet

Njemačka vlada usvojila je Akcioni plan o migracijama. On bi trebalo da bude preokret u politici integracije stranaca. Potencijalni useljenici će se za život u Njemačkoj pripremati već u zemljama porijekla.

 

Potencijalni migranti ubuduće će se za život u Njemačkoj pripremati u svojim zemljama. To proizilazi iz Akcioniog plan za integraciju koji je usvojila vlada u Berlinu. Mjere iz tog dokumenta imaju za cilj “uspostavljanje sistema u zemljama porijekla za uspješnu integraciju i prije useljavanja u Nemačku – izjavila je u Berlinu povjerenica vlade za integraciju Anete Vidman-Mauc, piše Dojče Vele.

 

Konkretno, budućim ili potencijalnim useljenicima trebalo bi prenijeti odgovarajuće informacije kako bi oni imali realistična očekivanja od Njemačke, a riječ je i o tome da se unaprijed stekne znanje što bolje znanje jezika.

 

Pri izradi Akcionog plana Njemačka se rukovodila iskustvima klasičnih useljeničkih zemalja. Berlin na taj način želi da migracije budu “sigurne, uređene i regularne”, dodala je Vidman-Mauc.

 

Stručna radna snaga

 

Vlada Njemačke, ocijenila je povjerenica za integraciju, na taj način “ulazi na nepoznatu teritoriju”. Vidman-Mauc precizira da bi novi pristup trebalo da bude potpomognut i Zakonom o useljavanju stručne radne snage koji stupa na snagu 1. marta. “Mjerama u zemljama porijekla, poput ponude za učenje jezika, možemo da ubrzamo useljavanje kvalifikovane radne snage.”

 

Cilj je da se Njemačka u globalnom nadmetanju u privlačenju kvalifikovanih stručnjaka pozicionira kao atraktivna useljenička zemlja.

 

– Istovremeno, kroz informativno-edukativni rad, nastojaćemo da otklonimo lažna očekivanja od života u Njemačkoj – naglasila je Vidman-Mauc, navodi DW.

 

Legalni put za useljavanje

 

Predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Njemačkoj Monica Gorači, ocijenjuje da je Akcioni plan vlade u Berlinu “inovativan”. Kako je istakla, jedna od najvažnijih mjera protiv ilegalne migracije trebalo bi da bude stvaranje legalnih puteva za useljavanje.

 

U svim evropskim zemljama, naglasila je Gorači, postoji potreba za radnom snagom. U Njemačkoj ili u Italiji skoro da i nema domaćih radnika koji su spremni da “rade kao pomoćnici na poljima tokom žetve, da čiste ili da rade teške fizičke poslove na gradilištu”. A mnogi migranti, zaključuje je Monika Gorači, voljni su da preuzmu i rade upravo te poslove.

 

(DW)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *