Erdogan i Merkel razgovarali o migrantima i Libiji

Svijet

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da “širenje haosa” u Libiji preti da utiče na čitav mediteranski basen i pozvao da se izvrši pritisak na vođu libijskih snaga na istoku da se pridržavaju primirja.

 

Erdogan je prisustvovao ceremoniji otvaranja novog kampusa tursko-nemackog univerziteta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

 

“Uspeh Berlinskog plana za prekid vatre u Libiji zavisi od njegove primene na terenu”, rekao je Erdogan, dodajući da je važno vršiti pritisak na generala Halifu Haftara i njegove pristalice na istoku te zemlje.

 

Očekivalo se da će razgovori izmedu Erdogana i Merkel biti usmereni i na budućnost sporazuma o migracijama izmedu Turske i Evropske unije koji je pomogao smanjenju protoka izbeglica u Evropu, prenosi AP.

 

Broj migranata koji u Evropu ulaze iz Turske znatno se povećao prošle godine kada su ljudi koji su bežali od sukoba u Siriji stigli u Grčku, što je dovelo do pogoršanja uslova u prenaseljenim kampovima na egejskim ostrvima.

 

Predvodena Nemačkom, EU je tokom 2016. godine pristala da Turskoj odobri do 6 milijardi evra pomoći sirijskim izbeglicama, ali Erdogan često optužuje EU da nije ispunila svoju stranu dogovora preteći da će “otvoriti kapije” ka Evropi.

 

Merkelova je stigla u Tursku i u trenutku porasta tenzija zbog pokušaja Turske da buši prirodni gas u vodama Sredozemlja, gde Kipar smatra da ima ekskluzivna ekonomska prava.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *