Kurc će uložiti veto na plan o povećanju EU budžeta

Svijet

Evropska komisija lobira za porast doprinosa od 1,11 odsto bruto domaćeg proizvoda, fiskalno konzervativne zemlje spremne su dati jedan odsto.

 

– Austrija i ostale države planiraju uložiti veto na dugoročni budžet Evropske unije u periodu nakon Bregzita, ako se planirani doprinosi država neto-uplatilaca ne umanje – izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurc.

 

Dok Evropska komisija lobira za porast doprinosa u iznosu od 1,11 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), fiskalno konzervativne države poput Njemačke, Austrije i Holandije spremne su dati maksimalno jedan odsto, prenosi Al Jazeera.

 

– Ako dođe do predstavljanja tog prijedloga, nećemo ga podržati, a vjerujem da to neće učiniti ni druge države neto-uplatioci – rekao je Kurc za austrijske medije, referišući se na grupu država koje u budžet uplaćuju više novca nego što ga dobijaju natrag kroz fondove.

 

Nada se prihvatljivom prijedlogu. Međutim, konzervativni austrijski čelnik dodao je da pregovori još traju.

 

– Nadam se da će nam biti predstavljen novi prijedlog, koji ćemo biti u mogućnosti prihvatiti – rekao je Kurc.

 

Odlaskom neto-uplatioca Velike Britanije iz EU, budžet se smanjuje, istovremeno se pojavljuju novi prioriteti, poput migracija i klimatskih promjena.

 

Predsjednik Evropskog savjeta Čarls Mišel sazvao je samit čelnika EU za 20. februar da bi se dogovorio novi zajednički budžet za 2021-27. godinu.

 

Mišel bi se, sljedeće sedmice, trebao sastati sa 16 čelnika država i vlada, uključujući i Kurca i sa njima posebno razgovarati o temi višegodišnjeg finansijskog okvira.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *