Boris Džonson izvršio rekonstrukciju Vlade

Svijet

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izvršio je danas rekonstrukciju Vlade, dva mjeseca nakon pobjede na prijevremenim izborima.

 

Mediji su ranije javili da je ministar finansija Sadžid Džavid podnio ostavku nakon što je Džonson zahtijevao od njega da otpusti svoje saradnike, a na njegovo mjesto postavljen je Riši Sunak.

 

Bivši britanski ministar za Brexit Stiven Barkli imenovan je za novog glavnog sekretara Trezora, što je druga po rangu funkcija poslije ministra finansija.

 

Dosadašnji glavni sekretar Oliver Dauden imenovan je za novog ministra kulture, Brendon Luiz za novog ministra za Sjevernu Irsku, dok su bez funkcija u novoj vladi ostali bivši ministar poslovanja Andrea Lidsom i bivši ministar za stanovanje Ester Mekvej.

 

Za novog ministra životne sredine u Džonsonovoj vladi imenovan je Džordž Justis, dok je državnog tužioca Džefrija Koksa na toj funkciji zamijenila Suela Brejvmen, javio je BBC.

 

Na dosadašnjim funkcijama zadržali su se ministar unutrašnjih poslova Priti Patel, ministar spoljnih poslova Dominik Rab, ministar Kabineta Majkl Gouv, ministar zdravlja Met Henkog, ministar trgovine i jednakosti Liz Trus, ministar saobraćaja Grant Šaps i ministar odbrane Ben Volas.

 

Osim Džavida, Lidsomove i Mekvejeve, ranije su sa funkcija otišli ministar za Sjevernu Irsku Džulijan Smit, te ministar za ekologiju Tereza Vilers.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *