NATO usaglasio odbrambene mjere protiv Moskve

Svijet

Ministri odbrane članica NATO-a saglasili su se u vezi s preduzimanjem “odbrambenih mjera” protiv navodnog kršenja Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) koje čini Rusija, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

 

On je drugog dana sastanka ministara odbrane članica Alijanse u Briselu rekao da je NATO “ujedinjen protiv ruskog kršenja sporazuma”.

 

Stoltenberg je naglasio da NATO nema namjeru da “kopira Rusiju” razmještanjem kopnenih projektila u Evropi jer bi nova trka u naoružanju bila opasna i skupa, javila je Anadolija.

 

Predsjednik SAD Donald Tramp saopštio je u oktobru 2018. godine da će SAD istupiti iz sporazuma, koji je potpisan 1987, godine, a predsjednik Rusije Vladimir Putin je 3. jula 2019. godine potpisao zakon kojim se suspenduju obaveze Moskve u okviru istog akta.

 

Stoltenberg je istakao da Alijansa želi da razvija samo konvencionalne kapacitete i odbrambene sisteme u vazduhu, kao i da uspostavi efikasan režim kontrole naoružanja.

 

Zvaničnici su razgovarali i o privrženosti saveznika poštenoj podjeli finansijskog tereta kada se radi o trošenju na vojsku.

 

“Vidjeli smo povećanje trošenja na vojsku bez presedana. Do 2024. godine biće potrošeno 400 milijardi dolara”, dodao je Stoltenberg.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *