Urađene prve obdukcije preminulih od koronavirusa

Svijet

Sedam nedjelja nakon izbijanja epidemije i više od pet nedjelja nakon što je umrla prva osoba, u Kini su najzad obavljene prve obdukcije žrtava koronavirusa KOVID-19.

 

Vijest stiže nakon što je ugledni kineski ljekar izjavio da je birokratija kriva za odlaganja “važne” procedure, koja može da pomogne ljekarima i naučnicima da bolje upoznaju bolest, prenosi Dejli mejl.

 

Tijela dva umrla pacijenta ispitana su u nedjelju u Vuhanu, a rezultati su poslati na dalju analizu, saopštili su kineski državmi mediji.

 

Vijest o prvoj žrtvi novogkorona virusa objavljena je 11. januara. Riječ je o 61-godišnjem muškarcu, koji je devetog januara preminuo u Bolnici Đinjingtan, u Vuhanu. On je i prva osoba koja je smještena u tu bolnicu zbog otežanog disanja i teškog zapaljenja pluća.

 

Druga žrtva, muškarac od 69 godina, preminuo je u ranim jutarnjim satima 15. januara u istoj bolnici.

 

Patolog Liju Lijang, koji je rukovodio obdukcijama prošle nedjelje, izjavio je da se na pregled tijela čekalo toliko dugo zbog birokratije.

 

Kada je epidemija počela, on je podnio hitan izveštaj vladi provincije Hubej, ukazujući na značaj autopsije, i navodno je dobio “pozitivan” odgovor.

 

On je u intervjuu listu Beijing Youth Daily dodao da su mnoge bolnice u Vuhanu izrazile spremnost da učestvuju u proceduri, ali da misli da te bolnice nisu dobile zvaničnu potvrdu, kojom im se to dozvoljava. Liu je, međutim, nije isključio mogućnost da su relevantne bolnice strahovale od mogućih rizika obdukcije žrtava novog koronavirusa.

 

Kako prenosi novinska agencija Sinhua, autopsije su obavljene u skladu sa zakonom i politikom države i nakon što su bolnice dobile saglasnost članova porodica žrtava.

 

Svaka od obdukcija trajala je tri sata, a rezultati će biti objavljeni za deset dana, rekao je prof Liu za Čajna njuz.

 

On je objasnio da autopsije i njihove naknadne analize omogućavaju naučnicima da sagledaju kako se virus manifestuje u ljudskom tijelu, odnosno štetu koju prouzrokuje na organima. Što je najvažnije od svega, može da pomogne ljekarima da lakše postave dijagnozu i odrede prilagođenu terapiju.

 

Prof. Liju nije precizirao da li je urađena obdukcija tijela prve dvije žrtve, ili drugih pacijenata.

 

(Blic)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *