U zemljotresu poginulo osam osoba, više povrijeđenih

Svijet

U zemljotresu jačine 5,7 stepeni po Rihteru, koji je jutros pogodio Zapadni Azerbejdžan, iransku pokrajinu na granici sa Turskom, u istočnom turskog gradu Vanu poginulo je najmanje osam osoba, povrijeđena 21, dok je na području Irana povrijeđeno 25 osoba.

 

Prema dosadašnjim informacija, zemljotres čiji je epicentar zabilježen na području Irana najviše je pogodio stanovnike najistočnijeg turskog grada Vana.

 

Ekipe turskog AFAD su na terenu i pomažu građanima pogođenim zemljotresom.

 

Ministar zdravstva Turske Fahrettin Koca potvrdio je kako je u zemljotresu povrijeđena najmanje 21 osoba, među kojima je osmoro u kritičnom stanju.

 

Oglasio se i ministar obrazovanja Turske Zija Selcuk koji je rekao kako je u mjestima Baskale, Saraj i Gurpinar zabilježena manja šteta na nekoliko seoskih škola. U oštećenim školama nastava će biti odgođena i izmještena na druge lokacije do saniranja štete.

 

Na području Irana, prema prvim informacijama, povrijeđeno je najmanje 25 osoba, a oštećeni su stambeni objekti u najmanje 43 sela u pograničnom pojasu sa Turskom, prenose Anadolija.

 

Portparol Ureda za vanredne situacija Irana Mucteba Halidi potvrdio je za iranske medije informaciju o 25 povrijeđenih, dodavši da je jedna osoba u kritičnom stanju.

 

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *