Avganistan i Amerika potpisali mirovni sporazum

Svijet

Subota je “monumentalan dan za Avganistan”, objavila je ambasada SAD u Kabulu na Tviteru, nekoliko sati prije potpisivanja sporazuma s talibanskim militantima koji bi mogao donijeti završetak 18-godišnjeg rata u toj južnoazijskoj zemlji.

 

U jeku priprema za potpisivanje sporazuma u Dohi, glavnom gradu Katara, službenici ambasade su istakli da se “radi o stvaranju mira i svjetlije zajedničke budućnosti. Uz Avganistan smo.”

 

BBC je objavio da je uoči potpisivanja sporazuma, do kojeg je došlo nešto poslije 14 sati po našem vremenu, potpisana i zajednička američko-avganistanska deklaracija u kojoj stoji da se očekuje potpuno povlačenje američkih i koalicionih snaga iz Avganistana za 14 mjeseci.

 

– Koalicija će okončati povlačenje svojih preostalih snaga iz Avganistana unutar 14 mjeseci od objave ove zajedničke deklaracije i američko-talibanskog sporazuma… pod uslovom da talibani ispune svoje obveze, navodi se u zajedničkom saopštenju američke i avganistanske vlade.

 

Kad se potpiše sporazum, u Avganistanu, zemlji koja je u ratnom stanju otkad su ga Amerikanci počeli bombardirati kao reakciju na 11. septembar 2001. godine, trebalo bi prestati nasilje koje je odnijelo desetke hiljada života.

 

Uoči potpisivanja sporazuma, talibani su u subotu naredili svim svojim borcima da se “suzdrže od bilo kakvih napada”.

 

– Danas je svim talibanskim borcima naređeno da se suzdrže od bilo kakvih napada… za sreću nacije – rekao je Rojtersu Zabiulah Mudžahid, portparol talibana, prenosi Hina.

 

– Nadamo se da će SAD ostati vjeran svojim obećanjima iz pregovora i mirovnog sporazuma – zaključio je on.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *