Georgijeva: Bilion dolara za borbu protiv korona virusa

Svijet

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva objavila je danas da je Fond spreman da mobiliše svoj kreditni kapacitet od 1.000 milijardi dolara da bi pomogao 189 zemalja članica u borbi protiv pandemije korona virusa.

 

Georgijeva je u poruci, objavljenoj na zvaničnoj veb stranici MMF, navela da se Fondu obratilo dodatnih oko 20 zemalja koje su zainteresovane za programe finansiranja i kojima će globalni zajmodavac pozabaviti narednih dana, prenosi Rojters.

 

Ona je pozvala države da preduzmu dodatne fiskalne stimulativne mjere i da ostanu u tijesnoj komunikaciji kako bi spriječile da korona virus nanese dugoročnu ekonomsku štetu.

 

– S obzirom na to da se virus širi, potreba za koordiniranim i sinhronizovanim globalnim fiskalnim podsticajima je iz sata u sat sve veća – poručila je Georgijeva.

 

Šefica MMF je nagovijestila da će možda biti potrebna koordinisana fiskalna akcija na nivou kakav je bio za vrijeme finansijske krize 2008-2009.

 

Precizirala je da su samo u 2009. godini, zemlje G20 za podsticaje izdvojile oko 2 odsto svog BDP ili oko 900 milijardi američkih dolara u današnjoj protivvrijednosti, “tako da ima još dosta posla da se uradi”.

 

Što se tiče monetarne politike, Georgijeva je navela da centralne banke “treba da nastave da podržavaju tražnju i da jačaju povjerenje ublažavanjem finansijskih uslova i obezbjeđujući priliv kredita u realnu ekonomiju – pominjući u tom kontekstu kao primjer vanrednu akciju Federalnih rezervi u nedjelju.

 

Ona je pozdravila otvaranje dolarskih svop aranžmana između glavnih centralnih banaka i dodala da će u predstojećem periodu možda biti potrebno da se takve svop linije prošire i na tržišta zemalja u usponu.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *