Toplo vrijeme utiče na virus korona

Svijet

Toplo i vlažno vrijeme povezano je sa sporijim širenjem novog korona virusa, navodi se u studiji američkih naučnika sa “Massachusetts Institute of Technology” (MIT).

 

To je, nakon studije kineskih naučnika, drugo istraživanje u posljednjih nekoliko dana koje ukazuje da više temperature i viši nivo vlage ne pogoduju SARS-CoV-2, baš kao i ostalim respiratornim virusima, uključujući one koji uzrokuju gripu.

 

U novoj studiji naučnici pod vođstvom Kasima Bukarija i Jusufa Džamila s MIT-a analizirali su podatke o broju infekcija Covida-19 u različitim dijelovima svijeta te ih upoređivali s dva parametra vremena u svim regijama: temperaturom i vlagom, prenosi “Jutarnji.hr”.

 

Objavljeno istraživanje je pokazalo da se 90 odsto slučajeva zaraze korona virusom do 22. marta 2020. godine dogodilo u regijama s temperaturom između tri i 17 stepeni Celzijusa. Naučnici su, takođe, spoznali da je u regijama apsolutna vlaga bila između četiri do devet grama vodene pare po kubnom metru vazduha. Među tim zemljama je i Hrvatska.

 

“Gdje god su temperature bile niže, broj slučajeva Covida-19 počeo se brzo povećavati. To posebno vidite u Evropi gdje je zdravstvena zaštita među najboljima na svijetu”, rekao je za “New York Times” Kasim Bukari.

 

Iako su i zemlje s tropskom klimom i one na južnoj hemisferi, kod kojih je trenutno sredina ljeta, prijavile slučajeve Covida-19, ipak regije s prosječnim temperaturama iznad 18 stepeni Celzijusa stepeni dosad predstavljaju manje od šest odsto globalnih slučajeva nove bolesti.

 

Na temelju analize naučnici su primijetili da bi azijske zemlje koje se suočavaju s monsunima mogle primijetiti usporavanje širenja Covida-19, jer je apsolutna vlaga tada iznad 10 grama po kubnom metru.

 

“U SAD-u epidemija, takođe, pokazuje podjelu sjever – jug. Sjeverne, odnosno hladnije države imaju mnogo više stope rasta zaraze u odnosu na južne, toplije države. Širenje SARS- CoV-19 je ograničeno u Teksasu, Novom Meksiku i Arizoni”, tvrde Bukari i Džamil.

 

Iako nam toplije vrijeme i veća količina vlage u vazduhu mogu pomoći u borbi s Covidom-19, povoljne vremenske prilike neće ipak dovesti do nestanka korona virusa SARS-CoV-2. Vodeći svjetski naučnici smatraju da zasad najveći učinak imaju mjere socijalnog distanciranja te uvođenja karantina, čime kupujemo vrijeme do učinkovitih lijekova i vakcina.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *