Kinezi demantuju da je virus potekao iz laboratorije

Svijet

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je navode da korona virus potiče iz laboratorije.

 

U demantiju ministarstva spoljnih poslova se navodi da tvrdnje o razvoju virusa u laboratoriji nemaju naučnih dokaza, a i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je istakla nekoliko puta da ne postoje dokazi o tome.

 

“Želimo vas podsjetiti da SZO ponavlja da nema dokaza da je novi korona virus proizveden u laboratoriji. Mnogi poznati medicinski eksperti iz cijelog svijeta vjeruju da tvrdnje o takozvanom ‘bijegu virusa’ iz laboratorije nisu bazirane na naučnim činjenicama”, izjavio portparol ministarstva Žao Lijian.

 

On je danas odgovarao na pitanja vezana za priču koju je objavio “Fox News”, a u kojoj su navedene tvrdnje anonimnih izvora da se smrtonosni virus proširio iz laboratorije u Vuhanu, gradu u kojem je epidemija prvobitna zabilježena. Navodno, prva zaražena osoba je bila uposlenik laboratorije.

 

Jedan od vodećih centara za istraživanje virologije se nalazi u Vuhanu, a to je poslužilo za tvrdnje nekih zapadnjačkih političara i medija koje govore da je virus razvijen kao biološko oružje te da je slučajno “pobjegao” nakon što su naučnici proučavali korona viruse kod slijepih miševa. Peking je konstantno demantovao takve informacije.

 

Prošle sedmice je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrehesus apelovao da se ne politizira korona virus te da se on ne koristi za ubiranje političkih bodova. Takođe, upozorio je da zemlje ne trebaju širiti dezinformacije i teorije zavjere, prenosi “Russia Today”.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *