Italija razmatra uvođenje ograničenja kretanja po starosnim grupama

Svijet

Pravila o ograničenju slobode kretanja po starosnim grupama i ponovno otvaranje modne i automobilske industrije su među najdelikatnijim poglavljima plana koji razmatra italijanska vlada za narednu fazu epidemije virusa kovid-19 u toj zemlji.

 

Sastanci o novim pravilima za pokretanje proizvodnih aktivnosti od 4. maja i za slobodu kretanja građana biće održani sutra i u ponedjeljak, a očekuje se da će kroz nekoliko dana pojedine kompanije iz modne i automobilske industrije, ali i građevinske sa malim rizikom dobiti “zeleno svjetlo”.

 

Razmatraju se ograničenja za građane starije od 70 godina, s obzirom da spadaju u najranjiviju kategoriju stanovništva, ali u okviru šireg plana, posebno za one kojima je neophodna pomoć.

 

Za omladinu biće, barem na početku, strogih ograničenja i neće biti moguće okupljanje više od dve, tri osobe, uz obavezu držanja bezbjedne međusobne razdaljine.

 

Prema riječima zvaničnika, primijećeno je da se djeca najviše odupiru nošenju maski, ali napominju da će nošenje zaštitne maske biti obavezno jer mnogi od njih mogu biti asimptomatični prenosioci virusa.

 

Italijanski list Korijere dela sera piše da premijer Italije Ðuzepe Konte ne žuri sa potpisivanjem novog dekreta jer namjerava da najpre razgovara sa partnerima, liderima regiona i lokalnim vlastima.

 

Poslovni objekti koji dobiju dozvolu za rad moraće da poštuju stroga pravila koja se odnose na čišćenje u dva navrata dnevno, korišćenje sredstava za dezinfekciju, upotrebu zaštitnih maski i rukavica, kao i držanje međusobne razdaljine od barem jednog metra.

 

Italija je jedna od zemalja koje su najteže pogođene pandemijom virusa kovid-19, koji je u toj zemlji odneo više od 22.000 života i prva je evropska zemlja koja je uvela drastične mjere karantina na cijeloj teritoriji, a koje su produžene do 3. maja.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *