Ukidanje restriktivnih mjera u nekim zemljama Evrope

Svijet

Dijelovi Evrope koji su bili teško pogođeni virusom korona danas su preuzeli određene korake ka ukidanje restriktivnih mjera, pa je Njemačka otvorila pojedine prodavnice, a Norveška vrtiće.

 

Vlade širom svijeta diskutuju kako i kada da ublaže restriktivne mjere zbog kojih je više od polovine čovječanstva ili 4,5 milijardi ljudi ostalo u kućama, a globalna ekonomija je pretrpjela ogroman pad.

 

Virus se prvi put pojavio u kineskom gradu Vuhan prošle godine i od tada je širom svijeta umrlo 165.000 ljudi, a skoro dvije trećine žrtava su u Evropi.

 

Agencija Frans pres ukazuje na ohrabrujuće naznake tokom vikenda u Evropi jer je broj preminulih u padu u Italiji, Španiji, Francuskoj i Britaniji.

 

U Njemačkoj će od danas biti otvorene manje prodavnice u određenim pokrajinama. Veće prodavnice i drugi prodajni objekti u većim gradovima Njemačke biće otvoreni kasnije u sklopu postepenog povratka u normalnos tanje, a đaci bi trebalo da krenu u škole od 4. maja.

 

Norveška je od danas dozvolila djeci da se vrate u obdaništa, što je naišlo na otpor kod pojedinih roditelja.

 

Španija, koja je takođe teško pogođena virusom korona i gdje je blokada širom zemlje produžena, smanjiće određene restrikcije kako bi djeca mogla da idu napolje.

 

U Španiji je juče registrovano novih 410 smrtnih slučajeva, što je najmanje u proteklih skoro mjesec dana. To, prema riječima zvaničnika Ministarstva zdravlja Fernanda Simona, “daje određenu nadu”.

 

U Francuskoj je premijer Eduar Filip rekao da su ostvareni određeni rezultati u borbi protiv pandemije.

 

Guverner američke države Njujork, gdje je zabilježen najveći broj umrlih i zaraženih u Americi, Endrju Kuomo ukazuje na to da pandemija gubi na zamahu, ali je upozorio da nije vrijeme za opuštanje, nakon što je viša temperatura tokom vikenda izmamila Njujorčane iz kuća u parkove.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *