Henkok: Počinje testiranje vakcine protiv korone na ljudima

Svijet

U Velikoj Britaniji od četvrtka će početi testiranje vakcine protiv virusa korona na ljudima, izjavio je britanski ministar zdravlja Met Henkok i dodao da vakcina koju su razvili naučnici sa univerziteta Oksford ima 80 odsto šansi za uspjeh.

 

Za to istraživanje biće izdvojeno 20 miliona funti. Tim sa instituta Džener na Oksfordu počinje proizvodnju vakcine pre nego što je testiranje završeno kako bi obezbijedili milion doza do septembra. Henkok je istakao da je razvijanje vakcine “nesigurna nauka”, ali da su dva tima postigla “brzi napredak” i da će biti podržani.

 

“U isto vrijeme uložićemo u proizvodnju, tako da ako bilo koja od ovih vakcina djeluje, ona će biti dostupna Britancima što prije”, rekao je on i upozorio da ipak ništa u ovom procesu nije sigurno.

 

Vakcina nazvana “ChAdOx1 nCoV-19” napravljena je od bezopasnog virusa šimpanze koji je genetski konstruisan da nosi dio korona virusa, a kako se navodi, ta tehnika je već pokazala da stvara snažne imunološke odgovore kod drugih bolesti. Sporazum o proizvodnji vakcina već je postignut sa tri proizvođača i nekoliko u inostranstvu.

 

Profesorka Sara Gilbert sa Univerziteta Oksford rekla je da se nada da će do 500 osoba biti dio testiranja do sredine maja i da će samo istraživanje biti kontrolisano.

 

“Pratićemo pacijente i tražiti od njih da nas kontaktiraju ukoliko dobiju simptome korona virusa i onda ćemo vidjeti ko se inficirao”, rekla je ona.

 

U međuvremenu je i carski Univerzitet u Londonu počeo još u februaru testiranje vakcine na životinjama, dok se klinička testiranja očekuju u junu. U svijetu se razvija više od 70 vakcina protiv korona virusa, a Velika Britanija je jedna od rijetkih koja će je već testirati na ljudima.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *