Naučnici očekuju da do jula znaju imaju li vakcina protiv korone

Svijet

Stručnjaci iz Velike Britanije tvrde da će se do jula znati da li je vakcina protiv korona virusa efikasna.

 

Riječ je o farmaceutskoj kompaniji AstraZeneca koja u partnerstvu s Univerzitetom Oxford radi na razvijanju i distribuciji vakcine.

 

CNBC piše da će prema ugovoru AstraZeneca biti odgovorna za svjetsku proizvodnju i isporuku ove vakcine, koja je prošle sedmice ušla u prvu fazu kliničkih ispitivanja.

 

Izvršni direktor AstraZenece Pascal Soriot rekao je u gostovanju u jednoj radijskoj emisiji na BBC da će kompanija za nekoliko mjeseci znati da li je vakcina protiv korona virusa efikasna.

 

– Do juna, najkasnije jula ćemo imati veoma dobru predstavu o smijeru u kojem trebamo dalje ići, a prije svega mislim na saznanje o potencijalnoj efikasnosti ove vakcine – naveo je Soriot. Soriot je dodao da će tokom trajanja pandemije AstraZeneca dostavljati po utrošku.

 

– Definitivno je rizik raditi na razvoju vakcine, ali ovo je vrijeme za upravo takve rizike. Ovo je strašna kriza s kojom se suočavamo i vakcina je naravno sredstvo broj jedan koje možemo donijeti kako bi se uspješno odgovorilo na trenutno stanje – dodao je.

 

Džon Bel, profesor medicine na Univerzitetu Oksford rekao je da će partnerstvo sa AstraZenecom biti “glavna snaga u borbi protiv pandemije koja će trajati još dugo”.

 

– Vjerujemo da ćemo zajedno biti u snažnoj poziciji da počnemo s imunizacijom na korona virus nakon što budemo imali odobrenje za vakcinu. Nažalost, rizik od novih pandemija uvijek će biti prisutno, a novi istraživački centar će poboljšati spremnost svijeta i unaprijediti našu reakciju da se sljedeći put efikasnije možemo suočavati s ovakvim izazovima – poručio je Bel.

 

WHO je prije neki dan saopštio da trenutno postoji najmanje 89 vakcina koje se trenutno razvijaju na globalnom nivou kako bi se pronašla ona koja će najefikasnije odgovoriti protiv korona virusa. Stručnjaci su predviđali da će trebati između 12 i 18 mjeseci da se vakcina počne smatrati da je sigurna da se distribuiše na tržište.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *