Naučnici otkrili antitijelo koje sprečava korona virus da zarazi ljude

Svijet

Evropski naučnici otkrili su antitijelo koje sprečava da virus korona uđe u ljudske ćelije, a riječ je o revolucionarnom istraživanju koje bi moglo da dovede do razvoja novih lijekova.

 

Tim naučnika iz Univerziteta Utreht u Holandiji, Centra “Erazmus medikal”, te firme “Harbur biomed” identifikovao je potencijalnu metodu za neutralizovanje bolesti Covid-19.

 

Oni su otkrili da antitijelo koje sprečava virus SARS da uđe u ljudske ćelije isto tako može da blokira i novi virus.

 

Neutrališuće antitijelo ima potencijal da zaustavi tok infekcije u zaraženoj osobi, pomogne “čišćenje” od virusa ili zaštiti nezaraženu osobu koja se nađe izložena virusu, kaže Berend Jan Boš, koautor istraživanja objavljenog u naučnom časopisu “Nejčer komjunikejšns”.

 

Antitijelo korišteno u ovom istraživanju u potpunosti je ljudsko, što omogućava da se razvoj lijeka nastavi ubrzano i smanje potencijalne nuspojave povezane sa imunitetom.

 

Razlika između potpuno ljudskog antitijela i drugih antitijela jeste u tome što se druga antitijela prvo razvijaju u drugim vrstama prije nego što budu “humanizovana” kako bi se mogla prenijeti i na čovjeka.

 

Istraživanje je sprovedeno korištenjem H2L2 transgene mišje tehnologije, koja omogućava istraživačima da razviju humana antitijela bez testiranja na ljudima.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *