Lijek “favipiravir” uspješan u ranim kliničkim probama

Svijet

Rezultati ispitivanja lijeka “favipiravir” koji je jedan od mogućih kandidata za liječenje od virusa korona su obećavajući u ranim kliničkim probama, saopšteno je iz Ruskog direktnog investiocionog fonda (RDIF) koji je obezbijedio dva miliona dolara za finansiranje projekta.

 

Direktor RDIF Kiril Dmitrije rekao je da je 60 odsto od 40 pacijenata koji su uzeli tablete “favipiravira” koji je prvo razvijen u Japanu pod imenom “Avigan”, bilo negativno u roku od pet dana i da bi vrijeme oporavka od oboljenja moglo biti prepolovljeno.

 

Farmaceuti širom svijeta pokušavaju da razviju lijek i vakcine protiv veoma zaraznog virusa korona od kojeg je umrlo više od 290.000 ljudi širom svijeta a zaraženo je više od 4,2 miliona.

 

“Avigan” je krajem devedesetih godina prošlog vijeka razvila kompanija koju je kasnije otkupio “Fuđifilm” kada je prešao u sektor zdravstvene zaštite.

 

Proba “favipiravira” takođe je u toku u Indiji i vrši je farmaceutska firma “Glenmark”.

 

Profesor ruske Akademije nauka i predsjedavajući kompanije “Hemrar” Andrej Ivaščenko rekao je da bi kliničke probe nad 330 pacijenata zaraženih virusom korona trebalo da budu završene do kraja maja.

 

Prema njegovim riječima, preliminarni rezultati ispitivanja ukazuju da je vrlo malo nuspojava od lijeka, mada je naglasio da trudnice ne smiju da uzimaju.

 

U Japanu je utvrđeno da “Avigan” uzrokuje defekte pri rođenju.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *