U Brazilu za dan 8.000 novozaraženih

Svijet

Broj slučajeva korona virusa u Brazilu porastao je za skoro 8.000, na 241.080, saopštilo je ministarstvo zdravlja te zemlje.

 

Oporavila su se 94.122 pacijenta, a još 130.840 ostaje pod medicinskim nadzorom, prenosi TAS.

 

Broj smrtnih slučajeva povećao se za 485 – na 16.118. Brazil ima najveći broj slučajeva kovid-19 i smrtnih slučajeva u Latinskoj Americi i na petom mestu je na svetu po broju inficiranih. Medicinski stručnjaci u Brazilu upozoravaju da bi stvaran broj zaraženih mogao da bude mnogo veći, zbog malog broja testiranja.

 

Bolnice u najvećem brazilskom gradu Sao Paulu mogle bi za dve nedelje da budu prepune, pa bi zdravstveni sistem mogao da se sruši zbog povećanog broja obolelih od korona virusa, upozorio je gradonačelnik Bruno Kovas.

 

On je rekao da je popunjeno 90 odsto kapaciteta u javnim bolnicama, koje bi za dve nedelje mogle da ostanu bez slobodnih mesta.

 

Sao Paulo je jedan od nateže pogođenih regiona u zemlji, sa skoro 3.000 smrtnih slučajeva, piše BBC.

 

Desničarski predsednik Brazila Žair Bolsonaro suočava se sa kritikama i u zemlji i u inostranstvu zbog načina na koji rukovodi krizom izazvanom pandemijom korona virusa. On je od početka umanjivao ozbiljnost virusa i pozivao građane da ne poštuju mere izlacije, tvrdeći da će one naneti štetu ekonomiji.

 

Prema poslednjim informacijama, u poslednja 24 sata je potvrđeno više od 100.000 novoobolelih slučajeva virusa kovid-19 širom sveta.

 

Prema preseku od 17.maja u 15 h u Srbiji je 114 novozaraženih korona virusom, a dve osobe su preminule. Od 6. maja to je najveći broj novozaraženih u našoj zemlji.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *