Borelj: Ostati pri uvođenju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju

Svijet

Šef diplomatije EU Đozep Borelj je ocijenio je da se evropski politički model, zasnovan na demokratiji i poštovanju ljudskih prava, nalazi pred izazovima i dodao da je “bitka narativa” posebno vidljiva na Zapadnom Balkanu.

 

– Moramo da održimo našu namjeru da Zapadni Balkan uvedemo u EU – poručio je Borelj u obraćanju njemačkim ambasadorima tokom video konfrencije.

 

On je ocijenio da se u svijetu dešavaju mnoge “dramatične promjene”, pri čemu SAD sve više gube primat, a Azija postaje sve više ekonomski, bezbjednosno i tehnički zastupljenija.

 

– COVID19 je prva velika kriza u posljednjim decenijama gdje SAD ne predvode globalni odgovor. Gdje god da pogledamo, vidimo jačanje rivaliteta, posebno između SAD i Kine – naveo je Borelj.

 

Ocjenjujući da raste i pritisak da se “izabere strana”, Borelj ocjenjuje da EU treba da prati sopstvene interese i ne bude instrumentalizovana bilo od Vašingtona ili Pekinga.

 

– Potreban nam je bolji strateški pristup upravljanju ranjivim i zavisnim dijelovima. Svijet rizikuje da postane manje slobodan, manje uspješan, manje ravnopravan, a više izdijeljen i zato ćete vi diplomate imati puno posla – poručio je Borelj ambasadorima Nemačke u svetu.

 

Njemačka od 1. jula preuzima predsjedavanje Savjetom EU od Hrvatske.

 

Ranije je bilo najavljeno da će Zapadni Balkan i proširenje biti jedan od prioriteta njemačke agende do kraja 2020. godine.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *