Indiju pogodio toplotni talas, temperatura dostigla 50 stepeni

Svijet

Indija je zahvaćena toplotnim talasom tokom kojeg je temperatura na pojedinim mjestima dostigla 50 stepeni Celzijusovih, a glavni grad Nju Delhi prolazi kroz najtopliji maj u prethodne dvije decenije.

 

Meteorološka služba saopštila je da se veoma toplo vrijeme očekuje na sjeveru Indije još nekoliko dana uz “ozbiljnu vrelinu u izolovanim džepovima”.

 

Dok globalna temperatura raste, toplotni talasi su sve češća prijetnja u ovoj zemlji, naročito tokom maja i juna. Prošle godine umrle su desetine ljudi.

 

Meteorolozi su objavili da je juče najtoplija bila sjeverna država Radžastan sa izmjerenih 50 stepeni, dok je u dijelovima Pundžaba, Hatjane i Utar Pradeša zabilježena temperatura niža tek za nekoliko stepeni.

 

U dijelovima Nju Delhija jučerašnji dan bio je najtopliji u maju u posljednjih 18 godina, a izmjereno je 47,6 stepeni Celzijusovih, prenio je AFP.

 

Ove godine za sada nije bilo smrtnih slučajeva usljed velike toplote. Prema ranije objavljenim podacima, od 2015. godine toplotni talasi su odnijeli 3.500 života.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *