DEBLOKIRAN SUECKI KANAL
Ever Given ponovo zaplovio nakon šest dana!

Svijet

Poslije šestodnevne blokade ponovo je uspostavljen saobraćaj kroz Suecki kanal i zaplovili su prvi brodovi iz jezera između sjevernog i južnog kraka kanala, gdje je bilo blokirano 45 brodova, javlja ruska novinska agencija TASS.

 

Kada se nasukao jedan od najvećih kontejnerskih brodova na svijeta “Ever Given” blokirao je Suecki kanal gotovo nedjelju dana, a juče je pomjeren u plovni dio kanala i “oslobođen” neoštećen, potvrdio je predsjednik Uprave Sueckog kanala Osama Rabi, navodi egipatska televizija TV Nil.

 

Egipatska televizija je objavila da na prolazak kroz kanal čeka više od 400 brodova, javio je ranije Reuters.

 

Uprava Sueckog kanala dostojno se izborila sa nesrećom na plovnom putu, izjavio je egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi tokom današnje posjete Ismailiji, gdje se nalazi uprava kanala.

 

On je rekao da Kairo nastavlja da “ulaže napore na nekoliko nivoa” da u potpunosti reši krizu. Al-Sisi je dodao da je nesreća pokazala svjetskoj zajednici stvarni značaj Sueckog kanala za globalni trgovinski sistem.

 

U ponedjeljak je brod-kontejner Ever Given nosivosti od 220 hiljada tona i dužinom od 400 metara, japanske kompanije Shohei Kisen, koja je prije nedjelju dana blokirala jednolinijski južni dio Sueckog kanala zbog jakog vjetra i pješčane oluje, uklonjen iz plićaka.

 

Brod koji je blokirao kanal kanala postao je razlog potpune blokade plovidbe ovim važnim plovnim putem. Kao rezultat, oko 400 brodova je bilo postavljeno za prolaz.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *