Svjetski mediji o referendumu i interesu Rusije u BiH

Aktuelno

Na dan boravka predsjednika RS Milorada Dodika u Moskvi, gdje će sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, tri dana uoči održavanja referenduma o Danu Republike Srpske, svjetski mediji pišu o interesima Rusije u BiH, kao i da službena Moskva jedina podržava izjašnjavanje građana.

Reuters navodi da će se taj “autonomni srpski entitet u BiH u nedjelju suprotstaviti najvišim pravosudnim institucijama u BiH tako što će održati referendum”, na kojem će se izjasniti o tome da 9. januar ostane praznik, uz napomenu kako će to “na neki način biti i utiranje puta separatističkim namjerama koje u Republici Srpskoj postoje od ‘90-ih”.

Podsjećaju da je Ustavni sud BiH u dva navrata odlučio zabraniti održavanje referenduma o Danu Republike Srpske jer se, kako navodi britanska agencija, na taj način diskriminiraju Bošnjaci i Hrvati, koji žive u tom bh. entitetu.

Navode i kako je 9. januar dan kada su 1992. godine bosanski Srbi, nakon raspada bivše SFRJ proglasili svoju republiku.

Reuters tvrdi kako mnogi vjeruju da “organizovanjem referenduma i neodustajanjem od njegovog održavanja, Milorad Dodik zapravo prkosi sa ciljem da ukaže na slabosti državnih institucija u Sarajevu, kao i da će se na taj način pripremiti teren za glasanje o secesiji tog entiteta u BiH”.

Sjedinjene Države, koje su 1995. godine posredovale u pregovaranju o uspostavljanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i srbijanski premijer Aleksandar Vučić upozorili su tim povodom na rizik od obnavljanja nestabilnosti na Balkanu.

Održavanju referenduma se protivi i Evropska unija, a jedini koji ga podržava je ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je, navodi britanska agencija, “tradicionalni saveznik bosanskih Srba”.

U tom smislu, napominju i kako je Putin tri dana uoči referenduma pozvao Dodika u Moskvu na konsultacije.

Rusija i BiH do sada bez problema

Američka ambasada u Sarajevu upozorila je da je održavanje referenduma u suprotnosti sa sudskim odlukama i predstavlja, kako se navodi, prijetnju vladavini prava, a time i opasnost po stabilnost, sigurnost i prosperitet Bosne i Hercegovine.

I ambasadori članovi Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC), s izuzetkom ambasadora Rusije, pozvali su Republiku Srpsku da otkaže referendum, ne precizirajući pritom posljedice.

Evropska unija smatra da je etička izbalansiranost u BiH od suštinskog značaja za mir u regiji i preduvjet za njeno konačno članstvo u EU.

Deutsche Welle se takođe danas bavi situacijom u BiH, uz napomenu da su odnosi i Rusije i Bosne i Hercegovine do sada bili bez problema u političkom i ekonomskom smislu.

Mnogi će međutim reći da je to proizvod dobrih odnosa službene Moskve s Republikom Srpskom, na što se pozivaju vlasti u tom entitetu, javlja DW.

Rusija se, ističu, nije priključila ostalim zemljama unutar Vijeća za implementaciju mira kada je riječ o osudi referenduma.

Mnogi vjeruju da je posjeta Dodika Rusiji upravo na tragu referenduma u Republici Srpskoj, te da je taj sastanak ranije dogovoren.

Ruski ciljevi na Balkanu

Analitičari i dalje vjeruju da će upravo Dodikov posjet Rusiji biti u vezi s tim pitanjem. Nesporno je, smatraju, da Rusija ima geopolitičke ciljeve na Balkanu, ali je pitanje hoće li ti interesi biti iznad dobrih odnosa s Republikom Srpskom.

“U današnje vrijeme nema nebitnih političkih partnera, pa to možemo reći i za BiH. Rusija ima interes prema BiH jer je ona geopolitički zanimljivo čvorište. Zanimljivo je SAD, Evropi, pa zašto ne bi bila i Rusiji. Gledajući nacionalno, moglo bi se reći da je ruska politika prema BiH mnogo više fokusirana na Republiku Srpsku. Imajući u vidu odnose u BiH i njenu strukturu i međunarodne standarde, i zvanična Moskva bi morala imati u vidu tu činjenicu i da svoju politiku razvija prema BiH“, kaže za DW analitičar Zekerijah Smajić.

“U politici nema prijatelja. Odnosi između BiH i Rusije, odnosno Rusije i Republike Srpske, prvenstveno su stvar interesa”, podsjeća profesor na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci Miodrag Živanović.

“Mi smo toliko mali, jadni i nikakvi, da nemamo šta da tražimo s tim velikim silama. Rijetko ćemo biti nekom interesantni. Mi proganjamo njih, a ne oni nas. Jednostavno, mislim da nismo u fokusu interesovanja. Ne samo mi, već kompletan Balkan“, naveo je Živanović.

Agencija Tanjug podsjeća da ruski interes ipak postoji vidi se u ruskom kapitalu u BiH pritom ističući prvenstveno naftni sektor i rafineriju u Brodu, gdje su Rusi došli 2007. godine. S druge strane, podsjeća beogradska agencija, ne treba odbaciti ni prisustvo ruskog diva Gazproma, kao i mrežu banaka u cijeloj BiH.

“Faktičko stanje zapravo pokazuje da Moskva vodi poželjnu politiku prema BiH. Ako pogledate naftni sektor, vidi se da je koncentracija pumpi Gazproma najveća u i oko Sarajeva, a ne u Banjoj Luci. Isto tako, ako se pogleda bankarski sektor, vidi se da je centrala ruske banke za područje BiH u centru Sarajeva, a ne u Banjoj Luci.

U toj analizi može se zaključiti kako su prenaglašene intencije i tvrdnje da je Moskva usmjerena samo prema Banjoj Luci. Naravno, to je rezultat posjete Dodika Moskvi, dok s druge strane predstavnici države na neki način ignorišu Moskvu, što je nedopustivo“, kaže Smajić.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *