Stevandić: Mene su pljuvali zbog podrške Dodiku, a sada mu dolaze puzeći!

Aktuelno Politika

“Pljuvali su me, svašta su mi govorili u vrijeme kada sam ja u uspravnom položaju čuvao Dodiku leđa, a oni bili najveći napadači. Takvi sada dolaze u puzećem položaju, a ja sam ostao uspravan”, kaže Stevandić. 

Predsjednik Ujedinjene Srpske i novoizabrani poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Nenad Stevandić komentarisao je formiranje nove vlasti u Republici Srpskoj i učešće donedavno opozicionih stranaka i pojedinaca u njoj.

Na koji način će Ujedinjena Srpska ući u novu Vladu RS?

Uvijek govorimo o konceptu, uvijek smo pravili priče o nacionalnoj politici i politici ekonomskog razvoja i mladima. To je sveto trojstvo US. Kao što znate, nakon dvije godine pričanja o reprezentaciji RS i deset srpskih samuraja, došli smo u poziciju da to realizujemo u Sarajevu i na to sam veoma ponosan. Takođe znate da je glavno pitanje odlaska mladih. Sem nekoliko mladih ljudi iz pozicije ili opozicije koji su bili lični bljesak, mi smo jedini ogroman broj mladih progurali u politici i dali im funkcije. Nismo gurali jednog čoveka da bude lider, nego smo pravili strukturu mladih.

I naravno da u timu za razvoj, koji smo prvi napravili, imamo u fokusu razvoj RS. Taj koncept nas motiviše da damo doprinos kao što smo dali u Banjaluci kada smo ulazili u gradsku vlast. Hoćemo isti taj doprinos, mjerljiv i vidljiv, da damo u Vladi RS i u Savjetu ministara BiH.

Kako komentarišete postizborni prelazak dijela SDS i Dragana Čavića na stranu vladajuće većine u kojoj ste i vi? Neki od njih su vas svojevremeno kritikovali kada ste uradili slično?

Nije me kritikovao Obren Petrović i njega razumijem zato što iza njega stoji interes grada Doboja, a ne njegov lični interes. On se uvijek vodio onim što je bitno za Doboj i na osnovu toga je opstajao u političkom životu. Svi ovi drugi su neka vrsta trgovačke kolonije. Pljuvali su me, svašta su mi govorili u vrijeme kada sam ja u uspravnom položaju čuvao Dodiku leđa, a oni bili najveći napadači. Takvi sada dolaze u puzećem položaju, a ja sam ostao uspravan. Ali, nisam ljubomoran, niti im želim šta loše, svako ima pravo na grešku.

Koja je cijena vaše podrške SNSD i Dodiku? Kako biste ga sada definisali kao političara?

Cijena je to što smo razumjeli neku vrstu zajedničkog koncepta i što je, da li sticajem okolnosti ili Dodikovim političkim refleksom, taj politički koncept postao vitalna potreba srpskog naroda, da sačuvamo mogućnost da sami odlučujemo o svojoj sudbini. Imao je protiv sebe američku administraciju i administraciju drugih zemalja NATO, kompletnu Federaciju, OHR, kompletnu dobro organizovanu i plaćenu opoziciju. Izvojevao je najveću pobjedu u istoriji izbora u BiH i ponosan sam što sam mu čuvao leđa u toj bici zato što smo imali gotovo identičan nacionalni koncept.

U zadnjih 26 godina niko nije imao toliko dobru komunikaciju sa Kremljem, Dodik je imao najveći broj sastanaka sa Putinom od svih lidera jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana, pa možda i cijele Evrope. Dodik nije posilnik i poslušnik predsjednika Srbije. Poznato je da su mnogi predsjednici RS bili u poziciji da ih za jedno uvo slobodno vuče visoki predstavnik, a za drugo predsjednik Srbije, ili neko iz regiona. Kod Dodika ni jedno, ni drugo nije moguće. Vodio je apsolutno samostalnu i autentičnu politiku i on je sa istorijske tačke gledišta najveći srpski lider od stvaranja Srpske.

Šta će biti osnova vaše politike kao budućeg poslanika u PS BiH?

Potrudićemo se da njima u FBiH kažemo da je završen proces traženja podobnih Srba. Zadnji put je to pokušano sa SzP i podržavanje te strukture pomoglo je da mi stvorimo političko jedinstvo u RS. Treba da se manu toga, posvete se uvažavanju RS, a mi FBiH i BiH svakako uvažavamo. Samo ne uvažavamo onaj dio koji pokušava da osporava naše interese i prava. Ono što je možda najvažnije, pokušaću da kolegama u FBiH objasnim da oni formalno i suštinski imaju vlast na manje od trećine teritorije BiH. Ne možete sa te pozicije da kažete da vas je 51 odsto po broju stanovnika i da tražite apsolutnu vlast u BiH. Govorim o bošnjačkoj političkoj grupaciji.

Takođe, posljedica srpskog jedinstva i pobjede na projektu koji smo imali zajedno sa SNSD je potpuno rasulo u FBiH, da se u nekim kantonima formira vlast bez SDA, da Bakir Izetbegović sada vapi za bošnjačkim jedinstvom i pokušava da opstane u igri. Istovremeno nama u RS upućuje uglavnom pristojnu retoriku. Koliko sam vidio jako mu je prihvatljivo da u Savjetu ministara bude SNSD i HDZ BiH.

Šta je sa hrvatskom komponentom? U njihovim kantonima Srbi nisu ravnopravni, Hrvati traže treći entitet?

Ujedinjena Srpska je držala distancu i trudila se da ne konvergira ni prema bošnjačkim, ni prema hrvatskim političkim blokovima. Istovremeno je bila priča da SzP konvergira prema bošnjačkim, a SNSD prema hrvatskim. Mislim da to nije tačno. Ipak je Dodik napravio dobru stratešku procjenu jer nikad ne smijete da imate dva faktora koji su protiv vas, i hrvatski i bošnjački.

Mislim da Dodikovi kontakti sa Čovićem nisu bili rezultat popuštanja Hrvatima, nego čuvanje suvereniteta srpske politike. Ako dozvolite da Bošnjaci potpuno počiste hrvatske faktore, sljedeći ste vi. To je surovi pragmatizam koji mnogi ni malo ne razumiju, ali su spremni da ga medijski sataniziju. Dakle, RS treba da njeguje što bolje odnose sa Bošnjacima i Hrvatima. Kada je to nemoguće onda ne smije da otvara dva fronta.

Srpskainfo.com/Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *