Han u Sarajevu razgovara sa zvaničnicima BiH i roditeljima ubijenih Davida Dragičevića i Dženana Memića

Aktuelno

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han boraviće danas u Sarajevu gdje će sa zvaničnicima BiH razgovarati o reformama i procesu EU integracija, saopšteno je iz Delegacije EU. 

 

Han će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH u 10.00 časova, a potom i sa predsjedavajućim Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisom Zvizdićem i ministrima spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirkom Šarovićem i finansija i trezora Vjekoslavom Bevandom.

 

Nakon sastanaka sa zvaničnicima, Han će u prostorijama Delegacije EU u Sarajevu u podne razgovarati sa majkom ubijenog Davida Dragičevića, Suzanom Radanović, i ocem ubijenog Dženana Memića, Murizom Memićem. Tema ovog sastanka su nepovjerenje u domaće institucije, njihov nerad i vođenje neadekvatnih istraga u slučajevima očiglednog ubistva.

 

Johanes Han će u 13.30 časova održati konferenciju za novinare u Delegaciji EU u Sarajevu.

 

Iz Evropske komisije je saopšteno da će Han u Sarajevu razgovarati o stanju socio-ekonomskih reformi na čije se provođenje zemlja obavezala kako bi napredovala na svom putu ka EU.

 

Han trenutno radi na mišljenju o osnovanosti prijave BiH za članstvo u EU, koje će prezentovati državama članicama.

 

U saopštenju se napominje da je napredovanje socio-ekonomske agende od ključnog značaja, pošto donosi direktnu korist građanima.

 

“Кomesar će početi posjetu sastankom sa predstavnicima organizacija građanskog društva koji rade na pitanjima okoline, a potom će se sastati sa političkim vlastima, uključujući članove Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Savjeta ministara, ministra za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose, ministra finanisija i trezora, kao i predstavnike različitih političkih partija”, navodi se u saopštenju.

Кomesar EU za susjedsku politiku i proširenje će, nakon posjete Sarajevu, posjetiti i Beograd gdje će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Anom Brnabić

Han će tokom boravka u Beogradu danas i sutra, ukazati da je hitno potreban međustranački dijalog i napredovanjem demokratske uprave i vladavine prava radi koristi po društvo i da bi se Srbija kretala naprijed na putu prijema u EU, navedeno je u saopštenju iz Evropske komisije.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *