Imenovanje delegacije BiH za Strazbur čeka sastanak SNSD – SDA – HDZ

Aktuelno

Bosna i Hercegovina dobila je još jednu šansu kada je u pitanju imenovanje delegacije BiH u Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope, a da li će na kraju BiH dobiti svoje predstavnike u toj instituciji, zavisi isključivo od predstojećeg sastanka SNSD – SDA – HDZ, koji bi trebalo da bude održan ove sedmice.

 

“Delegacije nema bez zasjedanja oba doma Parlamentarne skupštine BiH, i prethodno održanih kolegijuma, a da li postoji spremnost da se samo zbog te tačke sazivaju sjednice, veliko je pitanje i čisto sumnjam u to. Sve zavisi od sastanka stranaka koje čine vlast na nivou BiH i njihovog dogovora koji je danas izvjestan, a već sutra ne mora da znači”, ispričao je izvor “Nezavisnih”.

 

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, nakon sjednice Komiteta ministara Savjeta Evrope, zatražio je od parlamenta BiH da imenuje delegaciju BiH, ističući da je otvorena mogućnost da BiH ove godine učestvuje u radu Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

 

Još ranije, iz Savjeta Evrope upozoreno je da BiH nije imenovala svoju delegaciju, te da neće moći u 2019. godini učestvovati u radu. Međutim, na kraju su ipak popustili i BiH je dobila još jednu šansu ukoliko u najskorije vrijeme imenuje delegaciju, s obzirom na to da je već krajem juna predviđeno zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

 

Crnadak, nakon što se vratio sa zasjedanja Komiteta ministara Savjeta Evrope, istakao je značaj te organizacije, kao i dostignuća koje je imala u proteklih 70 godina, te da je veoma bitno da se BiH sa svojom delegacijom pojavi u junu s obzirom na to da se, između ostalog, glasa o generalnom sekretaru Savjeta Evrope, ali i izboru sudija Evropskog suda.

 

Takođe, na predstojećem zasjedanju, koje je najavljeno za kraj juna, Savjet Evrope sa sjedištem u Strazburu obilježiće 70 godina postojanja.

 

“Mogu samo da apelujem na njih da sve dnevnopolitičke bitke koje vode ostave po strani u ovom konkretnom slučaju i da ipak postignu dogovor, ako je to ikako moguće. Dakle, isključiva odgovornost je na Parlamentarnoj skupštini BiH”, rekao je Crnadak.

 

Poslanici parlamenta BiH s kojima smo juče razgovarali u suštini nisu željeli licitirati da li će ili neće BiH dobiti svoju delegaciju u Savjetu Evrope BiH, istovremeno ističući da bi bilo dobro da se taj posao završi i da učestvujemo u radu tako važne institucije.

 

“Bilo bi dobro da se to završi zbog projekata, evropskog puta i svega ostalog što donosi članstvo. Ucjenjivačka politika, DF-a i SDA nas je i dovela tu gdje jesmo”, rekao je za “Nezavisne” Nenad Stevandić, predsjednik Srpskog demokratskog kluba i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

 

S poslanicima SDA i HDZ-a BiH juče nismo uspjeli stupiti u kontakt jer se nisu javljali na mobilni telefon, ali iz nekih nezvaničnih razgovora saznajemo da, što se tiče njih, ne postoje prepreke da se imenuje delegacija BiH.

 

Nedavno je i Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma parlamenta BiH, koja dolazi iz HDZ-a BiH, nakon sjednice Kolegijuma ovog doma rekla da se čekaju prijedlozi za stalna politička tijela, te da će se tek nakon toga stvoriti pretpostavke da se otpočne s radom. Krišto je i ranije uputila dopis svim političkim partijama da dostave imena za komisije, između ostalog, i za Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope. Međutim, sve je ostalo na tome s obzirom na to da još nema imenovanja novog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

 

Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda parlamenta BiH, rekao je da ne zna da li će BiH dobiti delegaciju za Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope, ali da bi bilo dobro da je ima s obzirom i na evropski put i na sve ostalo.

 

“Bilo bi dobro da imamo delegaciju na junskom zasjedanju kako bismo mogli učestvovati u radu i određenim procesima, kandidovati i lobirati za stvari koje su nam bitne. Na sljedećem zasjedanju biraće i generalnog sekretara i bilo bi dobro da u tome učestvujemo”, rekao je Prodanović.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *