Ambasadori odgovorili Tegeltiji: Niko ne smije biti iznad zakona

Aktuelno

Ambasade SAD, Engleske, Njemačke, Holandije, Španije, te OHR i OSCE, reagovali su na otvoreno pismo Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

 

U zajedničkoj izjavi, ambasade navode da su alarmirane nakon nedavnih zbivanja u pogledu VSTV-a, a posebno odluke prvostepene disciplinske komisije u vezi navodnog neprimjerenog ponašanja predsjednika VSTV-a.

 

Niko ne smije biti iznad zakona. Ovo posebno važi za pripadnike pravosuđa, čiji je integritet preduslov za očuvanje vladavine prava.

 

Putem izjave pozvali su VSTV i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nosioca pravosudne funkcije za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj. Navodi o neprimjerenom ponašanju ili korupciji protiv članova Savjeta nalažu cjelovite i temeljite istrage.

 

Zakon o VSTV-u ne predviđa nekažnjivost. Naprotiv, jasno predviđa mnoge mogućnosti prema kojim bi predsjednik VSTV-a mogao biti smatran odgovornim, uključujući disciplinske postupke. Ustvari, funkcija predsjednika VSTV-a zahtijeva čak i strožije pridržavanje etičkih principa koji regulišu ponašanje sudija i tužilaca budući da snosi veliku odgovornost u očuvanju nepristranosti i nezavisnosti pravosuđa u cijeloj zemlji.

 

Tegeltija ambasadorima: Moje pravo na fer i nepristrasan postupak je ugroženo

 

Propust u pridržavanju profesionalnih standarda zapravo ugrožava nezavisnost pravosuđa. Također podriva rad profesionalnih i moralnih sudija i tužilaca koji ispunjavaju ove visoke standarde. Ohrabrujemo VSTV da ispuni svoju zakonsku funkciju i osigura da svi članovi budu odgovorni ljudima u BiH, navodi se u zajedničkoj izjavi.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *