Poslanici zatražili kolektivnu ostavku VSTS

Aktuelno

Poslanici Predstavničkog doma BiH su na današnjem nastavku hitne sjednice, koja je prekinuta 14. juna, zatražili da kompletno Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH podnese ostavku i da se pristupi hitnim izmjenama i dopunama zakona o VSTS.

 

Takođe je usvojen zaključak da se formira istražna komisija Predstavničkog doma BiH koja će ispitati rad pravosuđa.

 

Usvojen je i zaključak da se formira interresorna radna grupa pri Ministarstvu pravde BiH koja će takođe ispitati sve ono što je u vezi s radom pravosudnih insitucija BiH.

 

Sjednici nisu prisustvovali poslanici SNSD-a, DNS-a i Srpskog kluba.

 

Nermin Nikšić, poslanik SDP-a, rekao da se pokazalo da je VSTS centar otuđene moći, te da je afera “potkivanje” samo vrh ledenog brijega.

 

Adil Osmanović je u ime Kluba SDA zatražio da se na sjednicu pozovu predstavnici VSTS, međutim predsjedavajuća Borjana Krišto je kazala da to nije moguće u ovom trenutku, jer je poziv trebalo uputiti ranije i to od strane predlagača dnevnog reda.

 

Povodom Osmanovićeve izjave reagovao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS, koji je rekao da se niko iz pravosudnih institucija neće pojaviti na sjednici jer niko nije dobio poziv za nju, poručivši da je ad hok pozivanje neozbiljno.

 

Borislav Borenović, poslanik PDP-a, izjavio je da je ovo potpuni krah pravosuđa i da je BiH danas talac jedne vrlo loše odluke u kojoj je učestvovala i međunarodna zajednica i u kojoj je stvoren jedan centar otuđene moći koji radi šta želi.

 

Predrag Kožul iz HDZ-a predložio je da se o ovoj temi raspravlja kada vlast bude radila u punom kapacitetu i kada se formira Savjet ministara, jer u suprotnom riječ je samo o kozmetici.

 

Damir Arnaut iz SBB-a smatra da je potrebno formirati istražnu komisiju koja bi se bavila radom pravosuđa, a Jasmin Emrić (ASDA) predložio je da Ministarstvo pravde BiH formira interresornu grupu koja će se baviti situacijom u pravosuđu, te da članovi VSTS podnesu ostavke.

 

Dragan Mektić iz SDS-a je kazao da je za njega izvještaj VSTS zbir nepotrebnih podataka, koji su većinom netačni.

 

Borjana Krišto (HDZ) ističe da svakako treba konstatovati da se pravosuđe nalazi u problemu, ali ne na ovakav način.

 

nezavisne.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *