Komšić: Apsurdno je ovo što Dodik radi

Aktuelno

Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva BiH, koji je u to tijelo izabran glasovima Bošnjaka, a od sutra preuzima osmomjesečno predsedavanje tim tijelom od Milorada Dodika, izjavio je da je odluka Narodne skupštine RS, kojom je podržan veto na obustavu gradnje peljeskog mosta, stvar dogovora njegovog srpskog kolege sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.

 

– Koliko znam Dodik je obećao Hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović da će to zaustavljati u Predsjedništvu BiH – izjavio je Komšić u intervjuu za sarajevsko Oslobođenje.

 

Komšić odbacuje Dodikove tvrdnje da bi zaustavljanje gradnje pelješkoga mosta stvorilo probleme s gradnjom mosta na Savi kod Gradiške i nepotrebno otvorilo sukob BiH i EU, što je bio i glavni argument da Narodna skupština Republike Srpske u četvrtak podrži veto i tako trajno blokira stupanje na snagu odluke za koju su glasali Komšić i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

 

– Bila je to Dodikova nepotrebna predstava. Želim da upozorim da se i odluke Narodne skupštine RS mogu obarati pravnim lijekovima. Nisam sklon onoj ”tuk na utuk” , ali je činjenica da Dodik otvara procjep. Sada ja i drugi član Predsjedništva Šefik Džaferović možemo u federalnom Parlamentu početi da obaramo procese do kojih je RS ili Miloradu Dodiku jako stalo – najavio je Željko Komšić.

 

On tvrdi da je u cijeloj priči oko pelješkoga mosta Dodikov motiv za ulaganje veta bio i to što firma “Integral inženjering” iz Banjaluke, čiji je vlasnik Slobodan Stanković, Dodikov prijatelj, i koja navodno učestvuje u gradnji pristupne ceste Pelješkom mostu.

 

– Apsurdno je ovo što Milorad Dodik radi. To nema nikakve veze s vitalnim nacionalnim interesom RS , ali on se pozvao na jednu odredbu koja traži konsenzus u Predsjedništvu kod odluka koje se tiču spoljne politike – kazao je Komšić.

 

Najavio je da će kao predsjedavajući Predsjedništva pokušati da promijeni dinamiku u održavanju sjednica i dostavljanju materijala. Potvrdio je da se s Miloradom Dodikom može „naširoko da razgovara oko poslovnih projekata, ali ne može oko krupnih političkih tema, posebno oko NATO”.

 

– Mislim da je njegov dug prema Rusiji ogroman i da on ne može natrag. Zašto je Dodik sebe doveo u takav položaj, to je posebna priča, ali je očevidno da se o tako velikim stvarima s njim ne može razgovarati jer on naprosto nema manevarskog prostora drugačije postupati i ići ka kompromisu. Moje stav je da se tako ponaša isključivo zbog toga što je prezadužen kod Rusa – naveo je Komšić.

 

On je istovremeno optužio Hrvatsku da odbija rešavanje otvorenih pitanja koja postoje u odnosima između dvije države.

 

Komšić, koji u skladu sa osmomjesečnom rotcijom sutra preuzima dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH od srpskog člana, Milorada Dodika, rekao je u intervjuu ovom sarajevskom dnevniku, da je dug popis otvorenih pitanja između dvije zemlje, te dodao da je, uz nespremnost Hrvatske da se ona riješe, krivice i na kadrovima HDZ BiH u Savjetu ministara BiH koji, kako tvrdi, unutar svojih ministarstava opstruišu rad na tim pitanjima.

 

Kao primjer naveo je pitanje međudržavne granice, imovine firmi iz BiH u Hrvatskoj i planove za gradnju skladišta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori uz granicu na Uni.

 

– Interesa od Hrvatske da se rješavaju ta pitanja nema. Sjećam se kada je vladu Hrvatske vodio pokojni Ivica Račan zaista je malo falilo da te krupne probleme riješimo ali je ipak sve zapelo jer je došlo do promjene vlasti u obje zemlje. I od tada ta pitanja opterećuju odnose između BiH i Hrvatske. Mi smo voljni da ih rješavamo u sljedećem razdoblju, imamo želju i dobru volju. Podsjećam kako smo mi bili jako korektni u rješavanju imovine hrvatskih firmi i privatnih osoba u BiH, čak i bez uslovljavanja reciprociteta – kazao je Komšić, koji tvrdi da je isti proces u Hrvatskoj blokiran.

 

Sve je to dovelo do situacije u kojoj postoji “more” nerješenih slučajeva, tvrdi Komšić a kao drastičan primjer navodi da Hrvatska kao svoje vlasništvo tretira imovinu firmi i osoba iz BiH koje daje pod koncesiju ili najam.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *