Tegeltijin zet da objasni kako je kupio “Energoinvest-RAOP”

Aktuelno

Bivši poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i visoka funkcionerka SDS-a Aleksandra Pandurević rekla je za Klix.ba kako je na sceni svjesni plan uništavanja nekadašnje firme “Energoinvest-RAOP”, a čiji je sadašnji vlasnik zet kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i bivšeg ministra finansija RS Zorana Tegeltije.

 

Preduzeće “Elektroinženjering” Banja Luka, vlasnik imovine bivšeg “Energoinvesta” u Istočnom Sarajevu, saopštilo je da požar koji je izbio prošle sedmice nije podmetnut već da je riječ o nesretnom slučaju. Ovo preduzeće najavilo je krivične postupke protiv ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i drugih osoba koja su saopštavanjem, kako kažu, neistinitih podataka ugrozile poslovne interese i narušila njihov ugled.

 

Ovim povodom reagovala je Pandurević koja je u izjavi za Klix.ba kazala kako jučerašnje saopštenje vlasnika Elektroinženjeringa Milana Keserovića, inače zeta bivšeg ministra finansija RS Zorana Tegeltije, u potpunosti je demaskiralo svu tragediju nekadašnje firme “Energoinvest-RAOP”.

 

“Prije svega nije tačno da u čitavoj priči nema interesa države. Ima itekako. To preduzeće je državi dužno blizu dva miliona KM i postavlja se pitanje kako su im naprasno odblokirani računi nakon 1.300 dana blokade, i kako će država naplatiti svoja potraživanja? Dalje, Vlada RS je bila ranije vlasnik dijela mašina koje je ustupila ovom preduzeću na korištenje. Tačnije, ustupio ih je bivši ministar finansija Zoran Tegeltija preduzeću čiji je direktor njegov zet. Šta je s tim mašinama, pitamo premijera Radovana Viškovića koji je zagovornik transparentnosti? Da li su i one završile u Zenici kao staro željezo, da li ih je Elektroinženjering otkupio od Vlade RS, po kojoj cijeni i ko je potpisao ugovor?”, upitala je Pandurević.

 

Kako kaže, naravno Uprava kriminalističke policije i Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo trebaju kazati u kojoj fazi je postupanje po pitanju sedam krivičnih prijava koje su dobili samo u ovoj godini. Odnosno, da li je to u fiokama ili se radi na predmetima i ako su u fiokama, zbog čega su tamo.

 

“Stotinu dvadeset šlepera isječenih platformi i mašina je završilo u Zenici u firmi za koju kažu da je odgovorna za požar. Dakle, oprema se siječe, nestaje, prodaje, a Poreska i Investiciono-razvojna banka RS istovremeno povlače naloge o blokadi računa”, rekla je Pandurević.

 

Podsjetila je da je sve počelo 2013. godine dolaskom “ruskog investitora”, za kojeg su najavljivali da će otvoriti nove linije proizvodnje, radna mjesta, objekte, zatim dovesti modernu tehnologiju i od RAOP-a napraviti regionalni centar za remont elektroenergetskih postrojenja.

 

“Nažalost i sam načelnik opštine Ljubiša Ćosić je 2016. godine izjavio da ljudi iz Elektroinženjering nekvalitetno upravljaju preduzećem. Danas smo dobili epilog. RAOP je 2013. godine kupljen za 7.8 miliona, a njegov sadašnji vlasnik, zet Zorana Tegeltije, danas kaže da će ovdje napraviti poslovnu zonu. Dakle, riječ je o 40.000 kvadrata. Mjesečna kirija za to je 200.000 KM. Dakle, za tri godine, samo od kirije, investicija je isplativa. Dodajte tome prihod od prodaje mašina koje vrijede 20 miliona KM plus 140 duluma zemlje. Ovo je klasičan primjer svjesnog uništavanja jednog preduzeća da biste se domogli objekata i zemljišta”, navodi Pandurević.

 

Na kraju ističe kako, s obzirom na to da je vlasnik RAOP-a danas zet bivšeg ministra finansija RS poznat samo po tome da je prethodno radio u propalom projektu “Nikola Tesla” koji iza sebe ima pustoš u Hercegovini, javnost svakako ima pravo da zna i odakle mu novac za kupovinu firme, da li je podigao kredit, u kojoj baci, na koji iznos, ili je porijeklo novca neke druge prirode.

 

“Eto, zato pozivamo gospodina Keserovića da mladim ljudima u RS preporuči banku koja bi im dala kredit da i oni krenu u velike poslovne poduhvate”, zaključila je Pandurević.

 

Klix.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *