Osnovan "Pokret pravde"
“Ovo je stranka slobodnomislećih građana”

Aktuelno

“Mi, slobodni građani ove zemlje…” Ovim riječima počinje osnivačka deklaracija “Pokreta pravde”, nove političke stranke, koja će od danas djelovati u RS i BiH.

 

Na osnivačku skupštinu “pravdaši” nisu pozvali predstavnike ni jedne postojeće političke stranke, što je presedan u dosadašnjoj praksi. Umjesto političara, na skup su pozvani aktivisti – branioci ljudskih prava, među kojima ima i LGBT aktivista, feministkinja u duruženja manjina.

 

Sastav gostiju, kao i prve riječi deklaracije, pa i činjenica da je “Pokret pravde” registrovan da djeluje u cijeloj BiH, neki analitičari ocjenjuju kao “značajan zaokret ulijevo”, u odnosu na dosadašnje djelovanje grupe “Pravda za Davida”.

 

Stranka, koju su osnovali upravo aktivisti nefolmalne grupe građana “Pravda za Davida”, izazvala je mnogo interesovanja, ali i kontroverzi, pa i netačnih informacija.

 

 

Kako su za Srpskainfo potvrdili pojedini osnivači ove političke partije, njeno osnivanje ne znači da “Pravda za Davida” postaje stranka.

 

– Neformala grupa ostaje na sceni, a aktivisti će dalje djelovati u tri pravca: kao politička partija, koja će se kandidovati na lokalnim izborima, kao udruženje građana, odnosno nevladina organizacija, koja će uskoro biti i formalno osnovana i kao neformalna grupa – kaže naš sagovornik.

 

“Pravdaši” navode da stranku “Pokret pravde” neće voditi Davor Dragićević, otac ubijenog Banjalučanina Davida Dragićevića, kako su već objavili neki mediji.

 

– Ovo neće biti “Davorova stranka” nego stranka svih slobodnomislećih građana – kažu u Pokretu.

 

Očekuje se da će danas predsjednika novoosnovane stranke biti izabran Ozren Perduv, mladi informatičar iz Banjaluke, inače neformalni vođa grupe “Pravda za Davida”. Stranka će imati tri potpredsjednika, a jedan od njih će biti Suad Ahmetović, mladi Banjalučanin, suvlasnik motela “Nana”. Interesantno je da su se njegovi roditelji, Šaha i Ahmet Ahmetović, prije nekoliko godina kandidovali na lokalnim izborima, kao predstavnici romske manjine.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *