SIPA provjerava kandidate za Savjet ministara

Aktuelno

Nakon što je Centralna izborna komisija BiH dala zeleno svjetlo za svih 11 prijedloga ministara i zamjenika ministara iz srpskog i hrvatskog naroda koje je poslao predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, ova imena su proslijeđena i u Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) na provjeru.

 

Riječ je o šest kandidata iz reda hrvatskog, te pet iz reda srpskog naroda, odnosno kadrovima HDZ-a i stranaka okupljenih oko SNSD-a. SIPA ima maksimalan rok od 30 dana da obavi potrebne provjere kandidata.

 

Međutim, kako piše portal “Klix.ba”, ovaj proces bi se mogao brže okončati s obzirom da se imenovanje novog Savjeta ministara BiH prema najavama političkih lidera očekuje najkasnije do 28. decembra u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

 

SNSD je ranije saopštio da će njihovi članovi Staša Košarac i Vojin Mitrović, biti ministri spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, odnosno, saobraćaja i komunikacija.

 

Treće ministarsko mjesto za kadar iz Republike Srpske, iz reda “ostalih”, dobio je DNS za Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

 

Kada je riječ o zamjenicima ministara iz Republike Srpske, za zamjenika ministra civilnih poslova predložen je Siniša Ilić iz Ujedinjene Srpske, za zamjenika ministra odbrane Mirko Okolić iz SNSD-a i za zamjenika ministra sigurnosti Vladimir Mijatović iz SP-a.

 

HDZ je dostavio svoju listu na kojoj je Vjekoslav Bevanda koji ostaje na čelu Ministrstva finansija i trezora, kao i Josip Grubeša u Ministarstvu pravde. Ankica Gudeljević predložena je za ministra civilnih poslova. Josip Brkić, Mijo Krešić i Ljiljana Lovrić predloženi su za zamjenika ministara vanjskih poslova, odbrane i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

 

Tegetlija je izjavio da će kandidate iz SDA, DF-a i SBB na provjeru CIK-u i SIPA poslati u ponedjeljak.

 

Klix

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *