Dodik odustaje od referenduma pod uslovom da ga SDS i Bosić “popuste”

Aktuelno

Spremnost da odustane od referenduma o Danu RS Dodik je već najavio Vučiću, ali mu je rekao i pod kojim uslovom bi to učinio – da opozicija “popusti” s pritiscima i kritikama i da njegovo povlačenje ne zloupotrijebi u izbornoj kampanji

Milorad Dodik je posljednjeg dana avgusta sa malih ekrana odaslao nekoliko poruka koje su potpuno kontradiktorne, što i ne čudi, jer ni on sam više nije siguran šta mu je činiti.

– Referendum je 25. septembra i nema odlaganja. Ako nam ne daju (biračke) spiskove, onda će spiskove uraditi naša lokalna zajednica. Oni koji nisu na spiskovima će se upisati i glasati. Niko ne treba da brine o tome. Mogu da rade šta hoće, ali referendum ce biti održan – rekao je Dodik za N1.

Ako i poslije ovakvih izjava ipak odustane od referenduma o Danu RS, Dodik će doživjeti debakl na izborima i ostati upamćen po mnogo obećanih i nijednom održanom referendumu. Srbi u Republici Srpskoj, a i šire, neće mu oprostiti što čak ni jedan bezazleni referendum poput ovog o prazniku, nije smio da provede. Zato mu je ovo posljednja referendumska šansa.

Ako ostane pri stavu da se referendum ipak mora održati, to će mu dodatno ubrzati već otvorene istrage o pranju novca i kupovini vile na Dedinju. I ne samo to. Referendum će mu još jače zategnuti omču oko vrata, čiji kraj drži Aleksandar Vučić, a čiju omču sve jače zatežu iz Brisela i Vašingtona. I Bajden je nedavno došao da mu uživo “demonstrira” taj zahvat.

VUČIĆEV(IĆEV) INFORMER UDARIO NA DODIKA

Svi znaju da je “Informer” nezvanično glasilo Vučićevog SNS-a u Srbiji. Takođe znaju da sve hajke budu započete, ali i završene u njemu.

Milorad Dodik se posljednjih dana nekoliko puta našao na udaru ovog lista. Ne otvoreno, ali dovoljno jasno. Čak je bio i predmet sprdnje u broju “Informera” od prošle subote.

Dobro upućeni izvori tvrde da su tekstovi u Informeru naručeni iz bezbjednosnih službi i da ih nikako ne treba posmatrati kao bezazlene.

Naime, nakon subotnje “opomene” sa prsatom kerberkom, „Informer“ je u nedjelju (28. avgusta) objavio, a mnogi mediji u regionu prenijeli, da Zapad od Vučića traži da hitno uhapsi Dodika.

U tekstu je naširoko je opisan zahtjev Ministarstva pravde BiH, koji je u Beograd stigao 17. avgusta, a u kojem se od vlasti Srbije traži da obezbijede dokaze protiv Dodika i to tako što će saslušati više osoba i dostaviti bankarsku i poresku dokumentaciju o računima i poslovima predsjednika RS na teritoriji Srbije.

To se prvenstveno odnosi na kupovinu vile na Dedinju i iznos od 1.468.373 KM (750.000 evra) kojim je još 2007. godine platio kuću.

Ove informacije su tačne i Dodik je na sve načine pokušao da odgovori Vučića od takve ideje za koju je pred premijerom Srbije okrivio “izdajnički” Savez za promjene.

Ipak, Vučić se nije bio dovoljno naivan da nasjedne na Dodikove podvale, pa je izostao i sa zajedničke vježbe specijalnih jedinica MUP-pova Srbije i Republike Srpske prošle nedjelje.

I ovo je bio jasan znak Dodiku da je pretjerao i da mu malo nedostaje da se sa još uvijek sigurne obale otisne na put bez povratka.

KLJUČ REFERENDUMA U BOSIĆEVIM RUKAMA?

Izvori Istinito navode da je Zapad već utvrdio strategiju za sputavanje Dodikovih referendumskih namjera, i da je mlaka reakcija ambasadora zemalja članica PIKA, samo dio taktike.

Naime, PIK nikako nije želio da od Dodika napravi žrtvu međunarodne zajednice, već mu je ostavio mogućnost da sam poliže sve što je okolo ispljuvao za proteklih mjesec-dva dana. Zapad je čvrsto odlučio da Dodikovu referendumsku bunu mora da uguši Aleksandar Vučić i tako dokaže da zaista vjeruje u EU budućnost Srbije.

Vučiću nije ostalo mnogo izbora: saradnja, ili konfrontacija sa Zapadom. Ukoliko bi odbio da Dodika “zamoli” da odustane od referenduma, premijer Srbije bi se vrlo brzo našao pred brojnim izazovima i pritiscima, za šta u ovom trenutku sigurno nije spreman.

Hitne predsjedničke konsultacije kod Tomislava Nikolića i poziv liderima Srba iz BiH i RS da dođu u Beograd, jasno upućuju kojim putem je Vučić krenuo. Njegov sastanak sa ljudima iz vrha bezbjednosnih struktura, dan prije sastanka sa Dodikom i ostalim liderima iz RS kazuje na koji stepen političke “borbene gotovosti” je sve podignuto.

Da je baš “vruće”, potvrđuje i informacija iz bezbjednosnih krugova koji su informisani da je Milorad Dodik spreman da se povuče i odustane od referenduma, pod uslovom da ga lideri opozicije u RS “popuste” i da mu odustajanje pretjerano ne nabijaju na nos tokom kampanje.

Dodiku je u slučaju odustajanja najveći problem Mladen Bosić koji odavno odbija bilo kakav razgovor s njim. Osim toga, Bosić ne gleda blagonaklono na zbližavanje Dodika i Vučića i nema namjeru da pojačava taj savez. Ipak, od svega je Dodiku najbolnije što upravo Bosić insistira na njegovom procesuiranju zbog kupovine vile na Dedinju.

Koliko je Vučiću stalo da u Beograd dovede i lidera SDS-a, najbolje ilustruje podatak da se i termin sastanka (14.30) podešavao prema dnevnom rasporedu Mladena Bosića, koji kao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH učestvuje na konferenciji zemalja Centralne i Istočne Evrope u Varšavi odakle direktno stiže u Beograd.

Vučiću je cilj da referendumsku sagu okonča što prije, a Dodiku da, ako već tako mora biti, sve završi prije zvaničnog početka izborne kampanje u BiH. “Viši interesi”, poput političke stabilnosti regiona, mira i saradnje, sasvim su prihvatljivi razlozi za odustajanje koje će biti tretirano kao “privremeno”.

Ono što se nikako ne smije izgubiti iz vida jeste da je Dodikova referendumska priča dio šireg konteksta najnovije političke krize na Balkanu koja se zahuktava posljednjih mjeseci. I laicima je jasno da Zapad trenutno nišani Republiku Srpsku, ali da je prava meta Srbija i namjera da se ona uvede pod okrilje NATO i tako stavi tačka na pitanje Kosova.

U tom kontekstu, koliko god bilo tabloidno, ne treba zanemariti ni pisanje „Informera“ o informacijama koje su ruske tajne službe navodno dostavile Beogradu. Podaci koje je ruska “vnješnaja razvjedka” poslala državnom vrhu Srbije, govore o planovima Zapada i NATO na Balkanu, čija realizacija je uveliko u toku.

Istinito (Ž.R)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *