KOALICIONO RASTURANJE
Šta se krije iza istrage protiv ministra Đokića!?

Aktuelno

Republičko javno tužilaštvo detaljno istražuje odluke koje je donosio ministar u Vladi Srpske Petar Đokić i ujedno aktuelni predsjednik Socijalističke partije RS u slučaju poslovanja EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari, potvrđeno je juče za Srpskainfo u ovom tužilaštvu.

 

– Republičko javno tužilaštvo postupa u jednom predmetu u kojem je prijavljen Petar Đokić, a u vezi sa poslovanjem EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari – navodi se u odgovoru iz ovog tužilaštva.

 

Dodaju da je Tužilaštvo dobilo izvještaj MUP Srpske o preduzetim mjerama i radnjama koje se odnose na izuzimanje relevantne predmetne dokumentacije, a u vezi sa poslovanjem ovog privrednog subjekta. Više informacija nisu željeli da iznose.

 

Potvrdili su nam da u ovom predmetu još nije donesena konačna tužilačka odluka, nakon koje će biti poznato da li će Đokić i zvanično imati status osumnjičene osobe ili će istraga biti obustavljena.

 

Kako je za Srpskainfo potvrđeno u MUP RS, izvještaj protiv Đokića podnesen je RJT još u januaru prošle godine.

 

Podsjećanja radi, MUP RS je 2017. pokrenuo istragu u navedenom predmetu, provjeravajući navode prijave o eventualnim nezakonitostima u vezi sa izmjenama Pravilnika o visini koncesione naknade. Sporni Pravilnik je dva puta izmjenjen 2016, što je u oba navrata potpisao Đokić.

 

 

Prvo su u januaru koncesionari koji u svom sastavu imaju rudnik i termoelektranu oslobođeni plaćanja posebne naknade za eksploataciju uglja, koji koriste za proizvodnju struje, a plaćali su ukupnu koncesionu naknadu od 3,6 odsto od godišnjeg prihoda, ostvarenog proizvodnjom i prodajom struje. U junu je uslijedila nova izmjena, po kojoj je koncesionarima, koji istovremeno plaćaju i naknadu za korišćenje prirodnih resursa, naknada smanjena sa 3,6 na 0,5 odsto.

 

Stručnjaci su još ranije naveli da će Republika Srpska na ovakav način godišnje gubiti oko 10 miliona KM samo od “EFT RiTe Stanari”.

 

Istraga protiv ministra Đokića nije mnogo iznenadila javnost ali ni njegove koalicione partnere, niti stranačke kolege, jer se već duže vrijeme spekuliše da je njegova fotelja na klimavim nogama.

 

Prema nezvaničnim informacijama, Đokića je još prije godinu dana premijer Srpske Radovan Višković smijenio sa mjesta ministra upravo zbog sumnje da je učestvovao u nezakonitim radnjama zbog kojih se sada protiv njega zvanično i vodi istraga. Međutim, vrh koalicije je tada odlučio da Đokić ipak ostane ministar, te nisu dozvolili Viškoviću da ozvaniči njegovu smjenu.

 

 

Ne drma se, međutim, Đokiću fotelja samo u vlasti već i u vlastitoj stranci. Prema nezvaničnim informacijama, Đokić je prije nekoliko dana doživio fijasko u svojoj bazi u Opštinskom odboru Brčko. Izvori iz ove stranke tvrde da Đokiću tako nije pošlo za rukom da stavi na dnevni red prijedlog o imenovanju svog kadra na mjesto šefa Odjeljenja za poljoprivredu, mimo volje brčanskih socijalista.

 

Nakon ovog fijaska, kako navode naši izvori, Đokić je tražio od predsjednika OO Brčko i člana Glavnog odbora te partije Zorana Kokanovića da zajedno održe pres konferenciju i javno “ispeglaju” stvari. Njegov zahtjev je, međutim, odbijen.

 

Đokić se juče nije javljao na pozive Srpskainfo, ali se zato oglasio šef kluba poslanika SP u parlamentu Srpske i član Predsjedništva te stranke Maksim Skoko, koji je kazao da institucije treba da rade svoj posao nezavisno od politike.

 

Srpskainfo.com

 

Tagged

1 thought on “ KOALICIONO RASTURANJE
Šta se krije iza istrage protiv ministra Đokića!?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *