TUŽIOCI U ZIMSKOM SNU
Korupcija i kriminal u doba korone bez kazne!?

Aktuelno

Dok god je pravosuđe pod kontrolom vlasti i političkih partija akteri brojnih afera i malverzacija prolaziće nekažnjeno, a i kada budu procesuirani na kraju će završiti oslobađajućom presudom, smatraju stručnjaci.

 

Nove afere i sumnjive javne nabavke tokom trajanja pandemije korona virusa ne prestaju da isplivavaju na površinu. Nadležni u Bosni i Hercegovini ponovo se nalaze pod lupom javnosti zbog ozbiljnih optužbi za malverzacije, pogotovo kada su u pitanju javne nabavke tokom trajanja pandemije.

 

Da li je ranija praksa nekažnjavanja u aferama dala krila nadležnima da mutne poslove obavljaju i u vrijeme virusa korona? Ako je suditi po primjerima, izgleda da jeste.

 

Turistička agencija, preduzeće za prodaju malina, firma koja se bavi prodajom kolača, te preduzeće kojem je osnovna djelatnost arhitektura bili su neki od dobavljača od koji su nadležni u BiH kupovali medicinsku opremu u vrijeme pandemije.

 

Nakon afere u Federaciji BiH s kupovinom neispravnih respiratora od skoro pet miliona KM, postoje ozbiljne tvrdnje da su i u Republici Srpskoj učinjene velike malverzacije prilikom kupovine respiratora po i do tri puta većoj cijeni od nabavne.

Kako tvrdi opozicija u Srpskoj, respiratore je uvezla firma supuga savjetnice srpskog člana Predsjedništva BiH. Tvrde da je Srpska “putem Fonda zdravstvenog osiguranja kupila respiratore budžetskim novcem za 157.312 KM po jednom komadu”, dok je nabavna cijena respiratora 59.500 KM, što je skoro 100.000 KM više od nabavne cijene.

 

Povodom navedenih tvrdnji predata je desetina krivičnih prijava, zahtjeva za smjenu, mnogi su pozivali tužilaštva i SIPA da reaguju, ali velikog efekta nema. Mnogo ljudi stavlja se u isti koš i povezuje s malverzacijama, jer niko ne radi na tome da utvrdi ko je stvarno kriv.

 

Svim ovim aferama, osim cifara od kojih boli glava, zajedničko je i to što su otkrivene zahvaljući novinarima, nevladinim organizacijama ili opozicionim političarima. Glavno pitanje je – šta radi pravosuđe?!

 

Srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *