NOVI REŽIM ULASKA U HRVATSKU
Obavezna samoizolacija od 14 dana!

Aktuelno

Vlasti Hrvatske promijenile su režim ulaska građana iz Bosne i Hercegovine i po novoj odluci traže odlazak u samoizolaciju od 14 dana.

 

Na konferenciji za medije Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kazao je da se na dnevnoj bazi prati stanje na području Hrvatske, susjednih zemalja, Evrope i svijeta, kako bi se donosile najbolje mjere.

 

– U tom smislu će danas biti donesena odluka o posebnom režimu osobama iz BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije, od kojih se traži odlazak 14 dana u samoizolaciju, rekao je Božinović i naveo da se odluka primjenjuje na sve građane bez obzira na državljanstvo.

 

Odluka o samoizolaciji se ne primjenjuje na putnike u tranzitu. Božinović ovu odluku pravda uvezenim slučajevima koronavirusa, posebno iz ove četiri zemlje, a ona stupa na snagu od ponoći.

 

Kako je kazano broj zaraženih je najvažniji kriterij kojim se Hrvatska vodila. Odnosno iz Hrvatske su poručili da su vodili računa koliko je rast zaraženih u nekoj od susjednih zemalja uticao na rast broja zaraženih u Hrvatskoj. Trend pada mora biti značajan da bi se ukinula uvedena mjera.

 

Naglašeno je da onaj ko radi u Hrvatskoj neće morati u samoizolaciju.

 

Mediji su obaviješteni i o novim slučajevima u posljednjih 24 sata. Epidemiolog Maja Grba Bujević navela je da su pozitivne 22 osobe, što je 2.388 ukupno.

 

Najviše novooboljelih je u gradu Zagrebu, čak 11. U Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno je četvoro novozaraženih, u Krapinsko-zagorskoj žuopaniji 1, u Zagerebačkoj županiji 1, u Vukovarsko-srijemskoj 1, u Zadarskoj i Istarskoj 2 novooboljela.

 

U bolnici je 18 osoba, na respiratoru nije niko. I dalje je ukupno 107 preminulih, nema novih umrlih. U Hrvatskoj trenutno imamo 139 aktivnih slučajeva.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *