PROTESTI U BJELORUSIJI
Lukašenko polako popušta, podrška opoziciji sve jača (VIDEO)

Aktuelno Svijet

Desetine, po nekima i stotine hiljada građana Bjelorusije izašle su danas na ulice Minska protestujući zbog ponovnog izbora Aleksandra Lukašenka za predsjednika države. Mediji prenose da je na skupu podrške Lukašenku koji je prethodno održan u Minsku bilo daleko manje njegovih pristalica.

 

Protesti se održavaju sedam dana nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, jer je pozicija odbacila rezultate izbora po kojima je Lukašenko osvojio 80 odsto glasova i šesti uzastopni mandat.

 

Prema različitim procjenama, na ulice Minska izašlo je od 200.000 ljudi, što je veliki uspjeh opozicije, budući da Minsk ima oko dva miliona stanovnika.

 

 

Manji protestni skupovi održani su danas i u drugim gradovima Bjelorusije, kao što su Grodno i Brest, gdje su demonstranti tražili da se Lukašenko povuče, a odgovorni za policijsku brutalnost da budu sankcionisani.

 

Skup podrške opoziciji održan je i u Hagu, odakle su bjeloruski demonstranti Lukašenku poručili da ga “čekaju u Hagu”.

 

 

Lukašenko je odbio pozive da se preispitaju rezultati izbora, a svoje kritičare naziva izgrednicima koji pokušavaju da ga zbace putem kampanje orkestirane spolja, kao što se to dogodilo u Ukrajini sa Janukovičem.

 

Lukašenko je ranije danas u obraćanju svojim pristalicama u Minsku rekao da neće podleći pritisku jer bi to značilo odricanje od svoje zemlje i pozvao građane da prekinu proteste.

 

U jednom trenutku, Lukašenko je rekao okupljenoj masi  da “kleči” pred njima kao pred Bogom, ali to nije učinio.

 

 

– Ako želite reforme i promjene možemo ih početi već sutra, rekao je Lukašenko, na šta su njegove pristalice odgovorile da ne žele.

 

Mediji izvještavaju da su protesti u Minsku bili mirni, da se na sve mislilo do te mjere da su organizovano prikupljali boce od vode i sokova, kao i drugi otpad.

 

 

Zanimljivo je da je bjeloruska državna televizija danas po prvi put izvijestila javnost da se održavaju masovni protesti u zemlji. Prethodnih dana je ignorisala zahtjeve opozicije i građana.

 

 

Prije današnjih protesta, Lukašenko je telefonom razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji mu je na zahtjev za podršku u sređivanju stanja u zemlji rekao da će Rusija, u skladu sa sporazumom u okviru ODKB-a, Bjelorusiji pružiti pomoć samo u slučaju da vojno bude ugrožena spolja.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *