SKANDAL BEZ PRESEDANA
Za Geodetsku upravu RS Kosovo je Republika! (FOTO)

Aktuelno Društvo

Dok u Vašingtonu pod patronatom Donalda Trampa traju pregovori između Beograda i Prištine, u kojima delegacija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića trpi pritiske zbog odbijanja da prizna Kosovo, pojedine institucije Republike Srpske na svojim zvaničnim web stranicima Kosovo tretiraju kao Državu!

 

Na zvaničnom sajtu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove u rubrici “Geoportal Republike Srpske”, koja zapravo predstavlja predstavlja ciljno mjesto za prikaz geoprostornih podatka, njihov pregled, izmjenu i pretragu, na naslovnici stoji geografska karta na kojoj je južna srpska pokrajina prikazana kao “Republika Kosovo” (Republika e Kosoves).

 

Kako se ovo dogodilo pitanje je za rukovodstvo RUGIPP-a, odnosno partijske kadrove SNSD-a koji već deceniju i po upravljaju ovom institucijom.

 

 

Ovo je ogroman profesionalni propust za jednu instituciju čiji je posao, između ostalog, da vrši premjer, vodi evidencije o geografskim nazivima, nepokretnostima i pravima na nepokretnostima, odnosno da ucrtava granice i upisuje vlasništvo nad teritorijom.

 

Greška je još više neoprostiva zbog činjenice da Bosna i Hercegovina, a s njom i Republika Srspka, nikada nisu formalno priznale Kosovo kao državu.

 

Na stranu to što se predsjednik SNSD Milorad Dodik pred Vučićem hvali kako BiH nikada neće priznati Kosovo “jer je Republika Srpska nezaobilazan faktor u odlučivanju”.

 

Za razliku od našeg RUGIPP-a, na sajtu Republičkog geodetskog zavoda Srbije nećete naći mapu na kojoj je Kosovo država, ali ćete naći sve potrebne geoprostorne podatke, a njihov sajt (geosrbija.rs) je jedan od 40 najposjećenijih u Srbiji.

 

Istinito

 

Tagged