Srbija neće zaoštriti odnose sa Rusijom i Amerikom zbog Dodika

Aktuelno

“Dodikov uticaj kao predstavnika Rusa na Balkanu se istrošio i pitanje je kada će Beograd to da uvidi i kako će taj problem da rješava. On nije toliko važan da bi Srbija stavila sebe na odmjeravanje i od strane zapada i Rusije zbog Dodika”, naglašava Janjić.

 

Beogradski analitičar Duško Janjić kaže da su lokalni izbori jako važni jer oni najavljuju rasplet, pogotovo u društvu kakvo je Bosna i Hercegovina.

 

“Jako je važno da li će opozicija u Republici Srpskoj odnijeti više opština, a pogotovo velikih gradova ili neće. Što se tiče bošnjačke strane, tu je kompikovanija situacija i samo je pitanje unutar njihovog šarenila, ali se i to smatra da je kočnica razvoja. Što se tiče hrvatskog naroda i HDZ to zavisi isključivo od podrške Zagreba, jer HDZ BiH apsolutno nije relevantan i to bi Evropljani vjerovatno rješavali sa Zagrebom”, iznosi Janjić u intervjuu portalu Skener.info.

 

Na pitanje kakav bi mogao biti u narednom periodu odnos zvaničnog Beograda ka Banjoj Luci, on odgovara da je očigledno da je u periodu od 2015. na ovamo prisustvo Dodika bilo veoma snažno i njegov uticaj na javnost i političku scenu Srbije, a onda i preko njega uticaj naprednjačke vlasti, odnosno Vučića, na Srpsku.

 

“Nije prvi put da Dodik sarađuje sa nekim ko je na vlasti u Srbiji. I to je normalno. Ako vi sebe percipirate kao dio jedne nacije, a Srbiju doživljavate kao maticu, onda je normalno da se oslanjate na nju. To nije izuzetak. Izuzetak je jednostranost komunikacije. Međutim, nema problema, jer ovo nije samo pitanje politike, već je ovo pitanje ekonomsko-energetskog pospremanja cijelog svijeta, pa i Zapadnog Balkana”, smatra Janjić.

 

On podsjeća da je i ranije govorio za Dodika da je njegova funkcija već prestala u samoj Bosni i Hercegovini.

 

“Njegov uticaj kao predstavnika Rusa na Balkanu se istrošio i pitanje je kada će Beograd to da uvidi i kako će taj problem da rješava. Pretpostavljam kao i u Crnoj Gori, iako je snažno podržao Demokratski front, ali da će ipak stajati sa strane. I ako rezultati budu takvi kao u Crnoj Gori da Demokratski front može u vladajuću koaliciju, ali ne može u vlast, da će Beograd takav odnos imati i prema Dodiku. On nije toliko važan da bi Srbija stavila sebe na odmjeravanje i od strane zapada i Rusije zbog Dodika”, naglašava Janjić.

 

Što se tiče odnosa Rusije prema Dodiku, Janjić je mišljenja da je ta priča istrošena.

 

“Dodik se ranije predstavljao kao jedini zvanični most Rusije prema Srpskoj, ali u realnosti to nije tačno jer oni imaju mostove i u bošnjačkoj i hrvatskoj populaciji. Mislim da im je jasno da je ta priča istrošena. Kao što je i priča Beograda i Demokratskog fronta i Mandića veoma uska i nepraktična. To su Rusi vidjeli i na primjeru gubitka bitke u Makedoniji koja odlazi u NATO, Crne Gore koja je otišla u NATO. Ako je glavni cilj neodlazak u NATO Rusi će morati tražiti neke dugoročnije partnere i u politici i ekonomiji”, smatra Janjić.

 

On dalje navodi da su Rusi jedno vrijeme preuzeli energetski sektor i dosta ga uništili, ali objektivno nisu mnogo investirali u Srpsku.

 

“Oni će ići na nove igrače kako iz vladajuće koalicije, tako i iz opozicije. Da kažem onako, možda i suviše slobodno, konkurs za mjesto Mileta Dodika, kao predstavnika ruskih interesa, je otvoren”, konstatuje Janjić i dodaje da je teško govoriti ko bi to mogao biti, ali treba pratiti ekonomske i kulturološke interese.

 

“Sigurno će Rusi, kao i što rade, preko SPC jačati svoje prisustvo preko serije humanitarnih i drugih nevladinih organizacija.
Njih sa stanovništa ekonomskih interesa zanimaju oni koji su moćniji u energetskom sektoru. A službu kao i svaku interesuju ljudi koji imaju pristup kontroli vojske i policije”, objašnjava beogradski analitičar.

 

I Rusija ima cilj, kaže on, da ne dođe do oružanih sukoba, ali ima i dodatne interese.

 

“Zapad želi da Bosna uđe u NATO i tako se zatvori ta priča, a Rusija ima interes da svoj uticaj u BiH mijenja za realne kompenzacije u istočnoj Ukrajini, kao i da se zaboravi da je Krim okupiran”, kazao je Janjić u intervjuu portalu Skener,info.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *