DEMONSTRACIJE U PARIZU
Policija se sukobila s demonstrantima koji su podigli barikade

Aktuelno Svijet

Francuska policija ispalila je danas u Parizu suzavac i šok-granate za vrijeme protesta protiv policijskog nasilja nakon što su se sukobili s maskiranim demonstrantima koji su ih napali pirotehnikom i kamenjem.

 

Većina od nekoliko hiljada učesnika protesta bili su mirni, ali se nekoliko manjih grupa sukobilo s policijom.

 

Sukobi demonstranata i policijskih snaga nastavili su se u subotu naveče u Parizu. Zapaljeni su novinski kiosk, ulaz u Francusku banku i pivnica pokraj nje, blizu Trga Bastilje, zbog čega su vatrogasci morali intervenisati.

 

 

Nekoliko demonstranata je ozlijeđeno, među njima i žena kojoj su prvu pomoć pružili drugi učesnici protesta, navode novinari AFP-a.

 

Demonstranti su gađali policiju kamenim kockama kojima je popločan trg.

 

Nešto ranije tokom poslijepodneva, nedaleko od tog mjesta nekolicina demonstranata u crnom prevrnula je kombi i pomoću ograda i predmeta uzetih s gradilišta napravila barikade i gađala policajce.

 

 

Hiljade ljudi protestovalo je i u Lilu, Reneu, Strazburu i drugim gradovima.

 

Protesti su uslijedili nakon što su ove sedmice objavljene snimke sigurnosnih kamera na kojima se vidi kako su trojica policajaca u Parizu 21. novembra pretukla crnog muzičkog producenta Mišela Zeklera.

 

 

Incident je raspirio nezadovoljstvo i zbog prijedloga zakona koji bi mogao ograničiti prava novinara da izvještavaju o policijskoj brutalnosti.

 

Tim bi se zakonom ograničila mogućnost snimanja policajaca dok obavljaju svoje dužnosti.

 

Organizacijama novinara i grupa za građanske slobode koji su organizovali proteste pridružili su se krajnje lijevi militanti, ekološki aktivisti i pristalice pokreta žutih prsluka koji protestuju protiv vlade već dvije godine.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *