POLJOPRIVREDNICI TRAŽE ZAŠTITU OD DRŽAVE
Traktorima blokirali carinske terminale u Gradišci i na Rači

Aktuelno BIH

Poljoprivrednici Republike Srpske i BiH jutros su traktorima blokirali carinski terminal u Gradišci kako bi ukazali na potrebu da se zaštiti domaća proizvodnja. Košarac optužio SDS da su izmanipulisali poljoprivrednike, navodeći da ima saznanja da je u proteste uključen Šarović.

Poljoprivrednici su jutros blokirali carinski terminal u Gradišci, jer od nadleđnih institucija BiH traže zaštitu domaće proizvodnje.

 

Nešto poslije 11 časova poljoprivrednici Semberije traktorima su iz pravca Bijeljine krenuli prema carinskom terminalu Perić, koji se nalazi na graničnom prelazu Rača.

 

 

Blokadu graničnih terminala poljoprivrednici oba entiteta najavili su prethodnih dana, zbog nezadovoljstva prekomjernim uvozom poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

 

– Naši zahtjevi su jasni – zaštita domaće proizvodnje, uvođenje prelevmana i carina, i smjena ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca – izjavio je sinoć Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberije i Majevice, gostujući u Dnevniku 2 BN TV.

 

Bakajlić je rekao da je Organizacioni odbor donio odluku da se blokiraju dva granična terminala , terminal sa prelaza Rača i Pavlovića most koji je u Dvorovima, a i da se blokira terminal u Gradišci.

 

– Mi smo se obraćali svim resornim ministarstvima i ministru Košarcu, ali oni do sada nisu ništa učinili da zaštite domaćeg proizvođača. Oni imaju potpuno drugačiji stav od nas, hoće da nas što više razjedine, da nas posvađaju da bi mogli da s nama manipulišu. Ovdje je sve jasno, uvoznički lobi radi u sprezi sa politikom”, kaže Bakajlić.

 

On je istakao da pojedini poljoprivrednici, ako ne dođe do rješenja, traže da se blokiraju svi granični prelazi.

 

Povodom protesta poljoprivrednika oglasio se i ministar spoljne trgovine u Savjetu ministara BiH Staša Košarac, koji je rekao da se radi o malom broju poljoprivrednika, optužujući da iza njih stoji SDS.

 

Košarac je rekao da je poljoprivrednike, koji traže njegovu ostavku zbog katastrofalnog stanja u poljoprivredi zbog prekomjernog uvoza i smanjenja izvoza poljoprivrednih proizvoda “izmanipulisao SDS”.

 

“Dobio sam poruke da je Šarović (Mirko) uključen u proteste”, rekao je Košarac.

 

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *