Pod lupom: Izbori u Doboju i Srebrenici protekli bez većih problema

Aktuelno Društvo

Preliminarna ocjena Кoalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici je da je izborni dan na većini biračkih mjesta protekao mirno i bez većih problema.

 

Preliminarni podaci o rezultatima glasanja na posmatranim biračkim mjestima za gradonačelnika Doboja i načelnika Srebrenica su pokazali sljedeće:

 

a) Doboj

– BORIS JERINIĆ (SNSD) 65,2% osvojenih glasova (MoE 3,56),

– CVIJAN FILIPOVIĆ (SDS) 18,3% osvojenih glasova (MoE 2,10) i

– SRĐAN TODOROVIĆ (SP) 16,5% osvojenih glasova (MoE 1,99).

 

b) Srebrenica

– MLADEN GRUJIČIĆ (ZAJEDNO ZA SREBRENICU) 96,7% osvojenih glasova (MoE 2,49),

– ALIJA TABAКOVIĆ (SDA) 2,6% osvojenih glasova (MoE 2,39),

– MILE JANJIĆ (NEZAVISNI) 0,4% osvojenih glasova (MoE 0,35) i

– ALEКSANDAR SIMIĆ (NEZAVISNI) 0,3% osvojenih glasova (MoE 0,25).

*U ove rezultate nisu uračunati glasovi putem pošte, glasovi sa nepotvrđenih glasačnih listića i sa biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, kao i rezultatati glasanja sa biračkih mjesta na na kojima izbori nisu poništeni.

 

IZLAZNOST

 

Кoalicija „Pod lupom“ je pratila informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost do 19:00 h na ponovljenim izborima u Srebrenici je 50, 9 % (sa marginom statističke greške od +/- 5, 61 % na intervalu od 95 procentne tačnosti), a u Doboju 54, 7 % (sa marginom statističke greške od +/- 2, 17 % na intervalu od 95 procentne tačnosti).

 

Preliminarni podaci sa uzorka posmatranih biračkih mjesta, i uzimajući u obzir marginu statističke greške, ukazuju na to da je izlaznost u Srebrenici i Doboju manja za oko 14 % u odnosu na redovne Lokalne izbore održane 15.11.2020. godine.

*U podatke o izlaznosti uračunati su podaci samo sa ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici.

 

UTVRĐIVANJE REZULTATA PONOVLJENIH IZBORA U DOBOJU I SREBRENICI

 

Кoalicija „Pod lupom“ je pratila utvrđivanje izbornih rezultata u Doboju i Srebrenici. Utvrđivanje rezultata na biračkim mjestima uglavnom je proteklo u skladu sa zakonom i propisima. Neslaganje u testu tačnosti zabilježena su na tri biračka mjesta, dok su nepravilnosti u utvrđivanju rezultata i prigovor na proces brojanja glasova zabilježeni na po jednom biračkom mjestu u Doboju. Prilikom otvaranja glasačke kutije na šest biračka mjesta zabilježeno je da su hemijske olovke bile na stolu za brojanje glasova.

 

Na jednom biračkom mjestu primijećeni su problemi s pakovanjem izbornog materijala. Ulazak neovlaštenih lica na biračko mjesto nakon njegovog zatvaranja je zabilježen na pet biračkih mjesta. Na dva biračka mjesta, Obrazac brojnog stanja i Obrasce za zbirnim rezultatima nisu potpisali svi članovi biračkog odbora. Na svakom petom posmatranom biračkom mjestu žuta kopija Obrasca sa zbirnim rezultatima ili nije izvješena ili je izvješena ali je nečitka.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *