TRAGOM NOVCA KARTELA TITO i DINO
Sumnjivi partneri “Prointera” na provjeri u Tužilaštvu BiH

Aktuelno BIH

Grad Banjaluka poništio je početkom februara IT tender, na kojem su “Prointer” i “Comtrade System Integration” imali namjeru da uzmu 573.298 KM. Prva kompanija povezana je da Igorom Dodikom, sinom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a druga sa grupacijom “Comtrade” , koja je pod istragama zbog organizovanog kriminala i pranja pranja novca i čiji tragovi izdavanja fiktivnih faktura vode do narko kartela “Tito i Dino”.

 

IT tender firma “Prointer” sarađuje, prema isticanju menadžmenta, sa drugim renomiranim firmama na bh. tražištu. Tako je došla i do sarajevskog “Comtrade System Integrationa”, koji u istoj grupaciji posluje sa “Comtrade Distribution”. Upravo ova firma našla je mjesto u izvještaju Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA zbog organizovanog kriminala i pranja novca. Tragovi izdavanja fiktivnih faktura vode do narko kartela “Tito i Dino”.

 

Saradnju “renomiranih” IT stručnjaka otkrilo je poništavanje tendera u banjalučkoj Gradskoj upravi početkom februara vrijednog 573.298 KM. Tada su, prijavljeni kao konzorcijum, poslali ponudu za nabavku “SA – Software Assurance za postojeći Microsoft EA (Enterprise Agreement)”. Ipak, utvrđeni su proceduralni propusti i “Prointer” je, po prvi put otkako krstari javnim nabavkama, ostao bez unosnog posla.

 

“PROINTER” MREŽA

 

Nakon što je u Republici Srpskoj pobijedio na milione maraka vrijednim tenderima gotovo svih institucija, javnih preduzeća i ustanova, “Prointer”, firma s kojom sarađuje Igor Dodik, sin predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, odlučila je da poslovanje proširi i na Sarajevo. Desilo se to 2017, ali je naredne dvije godine firma na tenderima mirovala. Sve to sada obilato nadoknađuje.

 

Posao je povjeren Bojani Škrobić – Omerović, direktorici “Prointer ITSS d.o.o. Sarajevo”. Tokom karijere, kako je Žurnal već pisao, blisko je sarađivala sa Gordanom Memijom, direktorom “Foto Arta”, firme koja se takođe direktno povezuje sa sumnjivim transakcijama pranja novca jednog od najvećih kartela u Evropi “Tito & Dino”.

 

Škrobić-Omerović je 18. juna 2015, zajedno sa Edinom Mehićem, uložila ukupno 2.000 KM da bi otvorila firmu “Networks INT”. Na sastancima sa vlastodršcima, kao predstavnik firme, sa ovim dvojcem, pojavljivao se upravo Memija.

 

Prema obimnoj dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, SIPA je Memiju, Alema Hodovića, Adnana Harbinju, Nedeljka Eleka i još deset osoba prijavila zbog organizovanog kriminala i pranja novca. Državna agencija za istrage i zaštitu izvještaj je 13. aprila 2016. godine podnijela Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. Žurnalu je 13. januara ove godine potvrđeno da je predmet 26. marta 2018. ustupljen Tužilaštvu BiH.

 

Prema toj dokumentaciji, Memija, Hodović i Harbinja umiješani su u organizovani kriminal i pranje novca i povezani sa jednim od najvećih narko kartela na svijetu kojim iz Dubaija rukovodi Edin Gačanin. Memija i Hodović su više puta demantovali ove navode, ali su priznali da su imali kontakte sa članovima kartela “Tito i Dino” koji, prema dokumentima holandskog tužilaštva iz Brede, u Evropu iz Južne Amerike uvoze tone kokaina.

 

Zanimljivo, Memija je, prema sopstvenom priznanju datom polovinom februara ove godine u Opštinskom sudu u Sarajevu, holandski državljanin.

 

“COMTRADE” MREŽA

 

“Prointerov” poslovni saradnik “Comtrade System Integration” dio je grupacije “Comtrade”, u čijem okviru od 1999. na ovdašnjem tržištu posluju “Comtrade Distribution” i “Comtrade Solutions”. Sjedište grupacije je u – Amsterdamu!

 

“Pouzdan partner za digitalnu transformaciju” u izvještaju SIPA-e našao se u društvu nekolicine drugih. U dokumentaciji stoji da je, osim Alema Hodovića, Gordana Memije, Adnana Harbinje i Nedeljka Eleka (inače bliskog Miloradu Dodiku), SIPA, zbog organizvanog kriminala i pranja novca, prijavila Emiru Husić, tadašnjeg direktora “Comtade Distribution” Adnana Subašića, zatim Dinu Kršlaka, Sanina Avdića, Milenka Eleka, Dragana Gluhovića, Đorđa Antonića, Marka Purkovića, Dragana Kojića te Arijanu Čengić Karalić.

 

“Alem Hodović u svojstvu vlasnika odgovornog lica ‘IN Media’ doo Sarajevo, u periodu od 27.11.2013. godine i ‘Office media service’ doo Sarajevo u periodu od 2014. godine sačinio je lažne račune za usluge koje nisu stvarno izvršene za privredna društva ‘Megasun’ doo Pale, ‘Vimera’ doo Pale, ‘Nedomex’ doo Pale, ‘Daž’ doo Zvornik i druge, a zatim u svojstvu vlasnika i odgovornog lica preduzeća ‘Regus’ doo Sarajevo, za lažno prikazane usluge koje nisu izvršene, sačinio račune ‘Regus’ doo Sarajevo za svoja vlastita privredna društva ‘In Media’, ‘Office media service’, kao i za ‘Comtrade Distribution’ d.o.o., ‘FOTO Art’ d.o.o. Sarajevo, ‘Tehnoprom’, ‘Innovatio’, ‘Office com’, Udruženje ‘MI’, ‘Univerzitet SSST’, ‘Sloga S’ doo Žepče, ‘Ladis’ doo, ‘Ednil’ doo, ‘Communis media’, ‘Fonex’ doo, Gender Centar nakon čijih plaćanja je istog dana cijele ili skoro cijele uplaćene iznose podizao u gotovini sa računa više banaka, pa ih prebacivao na svoje račune, račun svoje supruge Lehle Čamdžić Hodović, rođene sestre Lejle Hodović, drugoprijavljenog Adnana Harbinje, Dine Kršlaka i drugih, te je ostvario dohodak po osnovu kojih mu je Poreska uprava Federacije BiH utvrdila dodatne obaveze za dohodak u ukupnom iznosu od 4,1 milion maraka”, navedeno je u naredbi istrage protiv Alema Hodovića, Memije i drugih.

 

Poreska uprava FBiH, kako je Žurnal objavio, tako je utvrdila utaju direktnih poreza za oko 4,1 milion maraka. To znači da je grupa imala promet veći od 40 miliona maraka. Osim direktnih poreza, Hodović, Memija i drugi su, prema zapisnicima Uprave za indirektno oporezivanje, na osnovu lažnih faktura utajili i PDV.

 

“Činjenica je da se u konkretnom slučaju radi o korištenju lažnih faktura o navodno pruženim uslugama, u povezanom lancu prometa u kome učestvuju, s jedne strane, subjekti koji su nedostupni kontrolnim organima UIO tzv. fantom preduzeća i, s druge strane ‘regularni’ subjekti – krajnji korisnici u lancu – ‘Comtrade Distribution’, ‘Foto Art’, ‘OMS’, ‘Communis-Media S’, ‘Club Aparthotel Vučko’ Pale, ‘Innovattio Glass’ Sarajevo, ‘Vimera’ d.o.o, Banja Luka, ‘Nedomex’ Pale, ‘Megasun’ Pale, ‘Daž’ Zvornik, ‘Regus’ d.o.o., ‘Tehnoprom’, ‘Office com’ Sarajevo, ‘Spanich Market’ Sarajevo, ‘Fortuna Digital’ Sarajevo, Udruženje ‘Plan B’, ‘SSST’ Sarajevo, Udruženje ‘MI’ Sarajevo, Udruženje ‘Bonaventura’ Sarajevo”, navedeno je u izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

 

Alem Hodović, zapravo poslovođa grupe, prema dokumentaciji, imao je direktne poslovne veze sa Mirzom Gačaninom, članom narko kartela “Tito i Dino”, koji je u Holandiji i uhapšen 18. maja prošle godine. Vlasik “Foto Arta” Gordan Memija više puta je potvrdio da je blizak prijatelj s majkom Edina Gačanina, vođe narko kartela “Tito i Dino”, koji je pod istragom i američke DEA-e.

 

Zurnal.info

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *